Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon bjuder in till manifestation mot kvinnovåld

De två unga kvinnorna Wilma och Emilia som nyligen hittades döda inom loppet av en vecka blev droppen. På onsdagen hålls manifestationer mot kvinnovåldet på tio platser i landet – däribland Stortorget i Gislaved.

I Gislaved tog Liselott Edvinsson initiativet till manifestationen, sedan hon för några veckor sedan mött författaren och entreprenören Maria Andersson, som då föreläste i Gislaved på temat våld mot kvinnor. Det gjordes för att uppmärksamma Orange Day, en vidareutveckling av den internationella dagen mot våld mot kvinnor som grundades av FN 1999.

– Sedan kände Maria Andersson att hon fick nog när hon läste om de unga kvinnorna Wilma och Emilia som båda hittats döda, att detta blev för mycket. Därför skapade hon en Facebookgrupp och utlyste en manifestation i Norrköping den 11 december.

– Jag hade ju nyligen träffat henne och kände att jag också ville göra något. Därför blev Gislaved den andra staden i landet efter Norrköping som anmälde att en manifestation skulle hållas för våldet mot kvinnor, berättar Liselott Edvinsson.

På onsdagen klockan 17 hålls tio manifestationer samtidigt runt om i landet. Enligt Liselott Edvinsson är Maria Anderssons Facebookgrupp för evenemanget som skapades för en vecka sedan den snabbast växande med över 15 000 medlemmar.

På Stortorget i Gislaved ska fem kvinnor och fem män framträda och växelvis deklarera "vi har fått nog nu", och även säga några personliga meningar om temat.

– Marschaller och ljus har sponsrats av lokala butiker, och två tjejer från estetiska programmet kommer att sjunga. Sedan avslutar vi med en tyst minut efter ungefär en kvart, berättar Liselott Edvinsson.

– De medverkande männen och kvinnorna har jag frågat spontant om de ville ställa upp, och jag vet inte om det dyker upp fem eller 50 personer på manifestationen. Men jag tycker att vi måste förändra samhället på något sätt, inte bara sitta stilla utan att göra något.

Liselott Edvinsson framhåller att det är särskilt viktigt att få med männen i kampen mot våldet.

– Där går det att göra skillnad. Den här manifestationen är ett sätt att få upp ögonen och våga säga ifrån.

Maria Andersson som först tog initiativet har även utlyst den 25 april nästa år till en större manifestationsdag, och Liselott Edvinsson hoppas att en sådan ska kunna arrangeras även i Gislaved samma datum.