Simon Holmström, med Tranås AIF som moderklubb, gjorde under den gångna säsongen SHL-debut för HV71 då han spelade i en match.

Han har vunnit två SM-guld på juniorsidan med sitt HV71 och var dessutom en av de mest framträdande spelarna när Sverige vann guld i J18-VM för några månader sedan.

– Det är inte i draften som NHL-stjärnor byggs av utan det är vad som händer efter den som avgör hur bra man blir, sade Simon Holmström till tidningen i onsdags då han gjorde sig redo för att resa till Vancouver i Kanada där årets NHL-draft hålls.

När New York Islanders ropade ut Simon Holmströms namn som 23:e i årets draft blev till och med huvudpersonen förvånad.

– Jag trodde inte det själv men det är helt fantastiskt. Jag kunde inte önska mig ett bättre lag än New York Islanders, säger han till Hockeysverige.se.

– Helt fantastiskt. Mina ben skakar fortfarande.

New York Islanders valde Tranåskillen Simon Holmström i första draftrundan.

Foto JONATHAN HAYWARD

Fyra svenskar valdes i den första rundan av NHL-draften. Första svensk som valdes var Philip Broberg från AIK som valdes som nummer åtta av Edmonton. Det elfte namnet i draftrundan blev Victor Söderström, Brynäs, som valdes av Arizona. På plats nummer 22 valde Los Angeles Tobias Björnfot från Djurgården, rapporterar TT.

På hetaste namnen i draften var amerikanen Jack Hughes som valdes som nummer ett av New Jersey. På andra plats valdes finländaren Kaapo Kakko av New York Rangers.

Senaste gången som en HV71-spelare valdes i den första rundan av NHL-draften var 2017 då Lias Andersson blev det sjunde namnet då han valdes av New York Rangers och i samma draft valdes Erik Brännström av Las Vegas som den totalt 15:e spelaren. År 2014 valdes även schweizaren Kevin Fiala, som då spelade i HV, som den totalt 11:e spelaren då hans rättigheter tingades av Nashville.

Bland tidigare HV71-talanger som har valts i den första rundan hittar vi Mattias Tedenby som 2008 blev det 24:e valet då han draftades av New Jersey. Den första HV-talang som valdes i första rundan var Jonas Johansson som 2002 blev Colorados val och den 28:e spelaren som valdes i det årets draft.