Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

High Chaparral fick årets arkitekturpris

High Chaparral ville visa hur man vaskade guld på 1800-talet. Nu har temaparken fått ta emot Gnosjö kommuns arkitekturpris för satsningen.

Varje år delar Gnosjö kommun ut ett arkitekturpris, för "att uppmärksamma projekt som genom god arkitektur har givit samhället mervärden och bidragit till att förstärka Gnosjöandans unika kvalitéer".

I år valde kommunen att dela ut priset till temaparken High Chaparral och dess guldvaskningsanläggning "Golden Creek".

– Guldvasken var en stor nyhet som vi verkligen trodde och satsade på. Att den togs emot så bra av våra besökare och att vi nu får pris för den är verkligen jätteroligt och ytterligare bevis på att idén vi hade verkligen var bra, säger Mattias Tambour, parkchef och vice vd för High Chaparral, i ett pressmeddelande.

Guldvasken, som invigdes förra året, är tänkt att visa hur guldvaskning gick till i slutet av 1800-talet. Ett berg av stenar ska illustrera var guldet kommer ifrån och besökarna får vaska guld i flodfåror som leder från berget. Guldvaskningsanläggningen består också av vattenhjul och rännor. Med hjälp av flottar kan besökarna ta sig till och från en liten ö, där det både finns en bostad och en butik.

Motiveringen:

"High Chaparral har på ett utmärkt sätt visat hur en central plats i nöjesparken kan ge liv till ett rum fullt med möjligheter genom sin nya anläggning för guldvaskning i Golden Creek. Anläggningen är byggd av trä och har flera funktioner som leder vattnet ner till de stora stenblocken och de många vattenspeglarna som tillsammans skapar en miljö för inspiration och äventyr. Att på ett klurigt sätt använda sig av gamla material och nya idéer med funktionsduglighet och design uppvisar Golden Creek Gnosjöanda som efterlevs i High Chaparral.

Golden Creek blir en given mittpunkt i den omtyckta och välbesökta nöjesparken High Chaparral som har satt och sätter Gnosjö kommun på kartan."