Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes julgranspynt hjälper utsatta kvinnor

Ge kvinnorna plats i granen – det är uppmaningen från Hungerprojektets julkampanj. Anna Ileby har gjort en av kampanjens juldekorationer.

Julgranen står färdigpyntad hemma hos illustratören Anna Ileby. Bland röda kulor hänger några annorlunda dekorationer, föreställande afrikanska kvinnor.

– Den här har jag gjort, säger Anna och pekar på Grace Adwoa Annobea från Ghana.

– Nu när jag suttit och studerat varje millimeter av Graces ansikte på det här sättet, så känns det som att jag känner henne efteråt.

Grace Adwoa Annobea driver en livsmedelsbutik, den största i samhället Asenema. Tack vare lån via Hungerprojektets mikrofinansbank kunde hon bygga upp sin verksamhet och idag är hon inte längre beroende av sin mans pengar. Butiken har också gjort det möjligt för hennes barn att gå i skolan.

– Hungerprojektet är en organisation som hjälper kvinnor i utsatta länder att hjälpa sig själva, förklarar Anna.

Tillsammans med Anna Ileby och fem andra svenska illustratörer har Hungerprojektet tagit fram juldekorationerna. Hon tycker julkampanjen är ett fint initiativ och ett kreativt sätt att samla in pengar till bra ändamål.

– Julgransdekorationerna finns att köpa i sexpack på Hungerprojektets hemsida. Alla pengarna går till de här kvinnorna.