Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes datorlösa lan-träffar har blivit en succé

När Birgitta Gulldén kallar kommer det folk från när och fjärran. Sy-lan är en företeelse på frammarsch – men det handlar om mycket mer än att dela intresset för sömnad.

När ungdomar samlas till lan är det datorer som radas upp på borden. På Rydaholmsbon Birgitta Gulldéns träffar är det symaskiner som gäller – och det är definitivt ingen trådlös tillställning. Pedaler trampas, nålar åker upp och ned och på sin väg genom tygen skapar trådarna tröjor, klänningar, jackor och mycket annat.

Birgitta Gulldén har arrangerat sy-lan i några år. Det blev ett bra sätt att hålla intresset för sömnad vid liv efter att hon slutat som sömnadslärare på Textilakademien på Värnamo folkhögskola.

– Jag försökte först med en sykurs men det fungerade inte. Då tänkte jag att man kanske kan träffas över en helg.

"Fantastiskt"

Idén blev en succé. Träffarna i mars och november varje år samlar drygt tio deltagare – fler brukar inte få plats. Till helgens träff i före detta vårdhemmet Tallebo i Horda kom 13 sy-lanare.

Det kom långväga deltagare från Fellingsbro och Sala. Deltagarna från Nässjö, Vrigstad och Skillingaryd hade kortare väg att åka.

– Det är fantastiskt att det kan finnas något sådant här i lilla Horda, säger Birgitta Dahl, som är från Kolvarp mellan Horda och Rydaholm.

"Vill inte missa det här"

Det handlar i grunden om att dela det gemensamma intresset för sömnad.

– Att sy tillsammans är kul. Vi byter mönster och man får inspiration, säger Petra Andersson.

Hon bor i Fellingsbro norr om Örebro men är väl bekant med de småländska skogarna. Hon är uppvuxen i Rydaholm och har släkt i trakten.

Ann Gustafsson från Vrigstad deltar i Birgitta Gulldéns sy-lan för femte gången.

– Jag sydde mycket när barnen var små men sen höll jag upp i många år. Jag vill inte missa det här, Jag har hjärntrötthet men när hjärnan blir trött här är det bara att fråga Birgitta, hon är vår klippa som fixar allt, säger hon.

Deltagarna blir vänner

För alla som tidningen pratar med betyder dock träffen mycket mer än att ha kul tillsammans medan man syr.

– Man släpper alla andra tankar, det här är livskvalitet på hög nivå, säger Maria Karlsson från Värnamo och fortsätter:

– Gemenskapen här är så tillåtande och vänlig, vi blir vänner för livet.

Petra Andersson, liksom flera andra av deltagarna, säger att träffen ger dem en massa ny energi.

– Det blir ju också lite egentid från barn och familj. Här behöver vi inte tänka på mat och så, vi kan bara umgås, sova och sy, säger hon och ger en stor eloge också till Birgitta Gulldéns dotter Jenny Gulldén som sköter logistiken under helgen.