Nell Barvefjord jobbade på Trygg-Hansa när hon en dag fick syn på en annons där Fonus sökte en rådgivare.

– Rådgivare? Vad jobbar en rådgivare med? Innan jag hann reagera hade vänsterhanden tagit upp telefonen och ringt upp Fonus.

80 begravningar

Det blev ett långt samtal som slutade med att Nell fick följa med och se vad det innebar att vara rådgivare.

– Många har ju inte ens sett en död människa. Jag trodde ärligt talat inte att jag skulle fixa det, konstaterar hon.

Hade du sett någon död människa innan?

– Bara min farmor.

Nell fick jobbet och hann att hålla i 80 begravningar innan Fonus omorganiserade och hon blev uppsagd från sitt jobb. Då sadlade hon om och blev kallskänka, men när hon stod där bland smörgåstårtorna så insåg hon hur viktigt det var för henne att jobba med människor. Hon hade jobbat som säljare under många år, men det ville hon inte återvända till.

– Jag kom fram till att jag är bra på att ta olika slags människor.

Tuff bransch

Så hon bestämde sig för att säga upp sig från sitt jobb som kallskänka och starta eget som begravningsentreprenör. Hejaropen har varit många, men många har också varnat henne för att det är en tuff och svår bransch. Det är hon medveten om säger hon.

– Jag har fått höra att jag är modig väldigt ofta, och driven. Konstigt, men jag ser mig inte som en driven person. Jag gör ju bara något jag vill göra. Det är så självklart för mig.

Tar vara på livet

Hon inser att det inte kommer att bli helt enkelt att etablera sig som begravningsentreprenör.

– Jag menar, vem tittar på en annons från en begravningsentreprenör om man inte just då behöver en? Jag ”finns” ju inte när man inte behöver mig, men när man behöver mig...oj, vad jag kommer att finnas då, säger hon med ett stort leende.

Nu har du valt att jobba med döden. Har din inställning till döden ändrats under de här åren?

– Det kanske inte är inställningen till döden som ändrats, mer inställningen till livet. Jag har nog alltid försökt att ta vara på livet och leva i nuet, men nu, när jag jobbar så nära döden, inser jag hur skört livet kan vara. Det gör att jag vill ta vara på alla ögonblick mycket mer än förut.