Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI varnar: Hårda vindar i länet – träd föll över väg

Det kommer bli en blåsig söndag. Under eftermiddagen kommer hårda vindbyar in över länet och ruskvädret fortsätter in i nästa vecka, enligt SMHI.

Det har blåst ordentligt på många håll i länet under natten. På flera håll har SMHI utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar.

– Det är västliga vindar som rör sig från kusten och inåt landet. Det kommer blåsa mellan 15-20 m/sek och i de norra länsdelarna blir det ännu starkare vindar, säger Henrik Reimer som är meteorolog på SMHI.

Lokalt kan vindbyarna komma upp i 22 m/sek, men trots det har inte SMHI utfärdat någon klass 1-varning för länet.

– Det är inte så stor area och inte tillräckligt långvarigt för att vi ska gå ut med en varning. Men det kan ändå bli problem med knäckta träd och grenar. Det kan bli lite svajigt för höga fordon också, säger Henrik Reimer.

Träd blåste omkull

Under natten fick räddningstjänsten rycka ut och ta hand om träd som blåst ner och blockerade vägen.

– Det var ett träd modell större som låg över vägen norr om Grimstorp. Vi sågade isär det och tog bort det så att trafiken kunde komma fram igen, sa räddningstjänstens ledningsoperatör på söndagsmorgonen.

Under söndagen kommer löpande rapporter om nedfallna träd över vägbanor på flera platser i länet. Efter lunchtid hindrade ett nedfallet träd bilister från att ta sig ner från Taberg.

På trafikverkets hemsida kan man följa trafikläget i länet.

Höstväder

Även nästa vecka kommer att präglas av ruskväder:

– Det kommer vara lite av det lågtrycksbetonade vädret och blåsigt i början av nästa vecka också. Det är ett lågtryck i norra Sverige som ger det här vädret. Ikväll kan solen titta fram i södra Sverige så hittar man lä någonstans kan det nog bli riktigt trevligt, men prognosen är att det ska vara fortsatt blåsigt, säger Henrik Reimer.