Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska covid-19-smittade vårdas

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Inom kort ska en särskild covid-19-avdelning öppna på Bäckgården, för personer som tidigare har vårdats på sjukhus. – Tanken är att vi ska öppna så fort vi bara kan, säger verksamhetschef Boel Simonsson.

På Bäckgården ska Gnosjö kommun inom kort öppna en covid-19-avdelning för personer som har konstaterats smittade av coronaviruset, som tidigare har behandlats på sjukhus och som inte bedöms kunna behandlas i hemmet:

– Vi har ju en korttidsavdelning på Rosendal, men vi vill naturligtvis inte blanda de smittade med andra. Vi kommer att öppna en covid-enhet, som vi kallar det, på Bäckgården. Vi har fyra platser för personer som kommer hem från sjukhus, plus två rum på övervåningen för personer inom LSS, säger verksamhetschef Boel Simonsson.

"Kommer vara låst"

Hon berättar att covid-enheten kommer att vara helt separerad från övrig verksamhet:

– Den enheten är separerad från resterande och kommer vara blockerad, så att man inte kan träffa någon från demenscentrat. Det är lokaler som hör till gamla Bäckgårdens dagverksamhet, som inte används i nuläget.

Tidningen har tidigare rapporterat om att Bäckgårdens demenscenter ska ha blivit fritt från smitta, efter ett utbrott av covid-19 där 18 brukare smittades och 8 avled.

Är ni rädda för att smittan ska komma in på demenscentrat igen, när covid-19-patienter ska vårdas på Bäckgården?

– Nej, det är vi inte, för de kommer inte kunna träffas över huvud taget. Det kommer vara låst in till demenscentrat.

Särskilt team

Boel Simonsson berättar att det nu tas fram ett särskilt personalteam som ska vårda patienter på covid-enheten. Samma grupp även ska kunna ta hand om eventuella covid-19-smittade brukare inom hemtjänsten:

– Det kommer vara som ett team, som jobbar både med covid-19-smittade personer på den avdelningen och som kan åka ut och ta hand om brukare med covid-19-smitta i hemmen, så inte hemtjänsten ska behöva gå mellan smittade och andra.

Nu pågår arbetet med att sätta samman teamet, som sedan ska gå en särskild utbildning för uppdraget på tisdag.

– Tanken är att vi ska öppna så fort vi bara kan. Man ska vara beredd tills det blir någon covid-19-patient och jobbar på sina respektive enheter tills det blir någon vi behöver ta hand om. Då kommer man in på covid-enheten och jobbar inte någon annanstans, utan då är man där.

Inte bara för äldre

Hon lyfter också fram att den kommande covid-enheten inte bara är till för äldre:

– Den här enheten är, precis som korttids, för alla åldrar. Det är inte bara för äldre, utan även andra som behöver komma och rehabiliteras.

Det har rapporterats om att covid-19-smittade kan behöva hjälp med att träna upp andningen efter att man har varit sjuk. Kommer ni även hjälpa till med sjukgymnastik på enheten?

– Ja, det kommer vi göra, men det kanske inte är så att sjukgymnaster och arbetsterapeuter kommer in på avdelningen, men de kommer hjälpa oss och finnas tillgängliga på telefon och mejl. Personalen får lära sig att hjälpa till med detta, om det behövs. Vi får ta det dag för dag.