Uppstartarbetet är igång och efter sommaren slås portarna upp till det som blir Fritidsbanken i Gnosjö.

Det här är ett jättespännande projekt, säger Ann-Sofie Stigemyr Olsson på Hammargårdens aktivitetshus.

Det är nämligen på Hammargården utlåning kommer att ske. På frågan vad det är för typ av utrustning som lånas ut blir svaret:

Skidor, skateboard, golfutrustning, skridskor och allt kan lånas i två veckor, säger Per-Anders Larsson på Hammargårdens aktivitetshus.

Vi får testa oss fram och se vad det finns för behov, men vi vill be folk att ta en extra kik i garaget för att se om det finns något man skulle kunna ge bort, säger Kristina Gernes, bibliotekschef.

Fritidsbanken är en ideell organisation som samlar in begagnad sport- och fritidsutrustning från allmänheten och lånar ut den gratis. En viktig tanke i verksamheten är miljötänket och fokus på smart återbruk. Verksamheten startade i Forshaga i Värmland 2013 och har därefter spridit sig till fler kommuner.

Vilka som driver lokala Fritidsbanker varierar, men i Gnosjö har satsningen blivit möjlig tack vare ett samarbete mellan kommunens fritidsgård på Hammargården, biblioteket och arbetsmarknadsenheten.

Hylténs mekargäng har även erbjudit sig att delta och hjälpa till med underhåll och reparation av utrustning, berättar Lennart Hermansson, teknik- och fritidschef.

Initiativtagarna hoppas även att skolor och föreningar kan dra nytta av satsningen.

Det är inte bara privatpersoner som kan komma och låna. Anordnas det en friluftsdag i skolan så kan skolan kolla om vi har 20 par skridskor att låna ut så att alla får en möjlighet att vara med, säger Kristina Gernes.