På tisdagseftermiddagen anordnades en workshop i dancehall för tjejer med Nawel Chaibi från Danscenter i Stockholm.

– Det har varit jättekul. Jag älskar att komma till nya ställen och känna stämningen. Den här dansen är svår och utmanande, även om den kan se enkel ut, men den här gruppen hade en jättefin energi, säger Nawel Chaibi efteråt.

Viola Hansson, Linn Nordström och Linnea Gustafsson från dansinriktningen på estetiska programmet var några av deltagarna:

– Det var kul och utmanande. Det var kul att man fick interagera mycket med varandra, säger Linn.

– Det var mycket energi och sammanhållning, fyller Linnea Gustafsson i.

De är överens om att fler borde prova på att dansa:

– Var inte rädd för att testa, uppmanar Viola.

Det är också en av förhoppningarna med höstlovsaktiviteterna med Gislaveds dansstudio, att de som annars inte brukar dansa ska vilja testa på det – framför allt tjejer.

– Dancehall är en rolig stil, som både är aggressiv och mjuk. Det är roligt när tjejer vågar ta plats på båda sätten, säger dansutvecklare Andrea Donoso Lillo och berättar det inte bara är vana dansare som har hittat till höstlovsaktiviteterna.

– Vi har försökt fokusera på dem vi i vanliga fall inte når, framför allt på tjejer. Det är många tjejer som mår dåligt i dag. Jag hoppas att de ska få bättre självkänsla och våga ta plats, säger hon, men lyfter fram att det också kan bli särskilda satsningar på killar framöver.

En förhoppning är också att fler tjejer från olika kulturer ska vilja dansa:

– Det finns en grupp tjejer som inte kommer när det är killar i rummet, av olika kulturella eller religiösa skäl. Detta handlar inte bara om dans utan om integration och att skapa kontakter.

Hon berättar att man, tillsammans med kommunen, framöver kommer att satsa särskilt mycket på just integration och jämställdhet – bland annat genom dans.

Redan under höstlovet satsade man alltså på att nå ut till fler. På programmet finns, förutom workshopen i dancehall, bland annat dans för dem över 30 år och "Dansa på franska".

– Vi hade dans för vuxna över 30 år på måndagskvällen och det var jätteuppskattat. Det kom cirka 25 stycken och de frågade "när är det nästa gång?".

Under lovet har det även anordnats dans för elever på fritids – också för att nå nya dansare.

– Vi har tagit oss till fritidshemmen, till de barn som inte är lediga på höstlovet. Vi körde skräckfilmsdans till Michael Jackson, så det var lite Halloween-inspirerat.

LÄS MER: Andreas nya uppdrag är att utveckla dansen