Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Gullviveskolans talanger

Förberedelserna har pågått i månader. Det har repeterats, filmats och redigerats. När det så äntligen är dags för Gullviveskolan att kora sin egen talang är det nästan som på tv. – Det är fantastiskt duktiga elever vi har här på skolan, säger skolvärden och filmskaparen Maria Miletak Yaghi.

Det händer mycket på Gullviveskolan i Gislaved just nu. I förra veckan stod det klart att en av klasserna hade tagit sig vidare i Retorikmatchen i SVT. Nu har skolan också arrangerat en helt egen version av tv-programmet Talang, där eleverna på skolan tillsammans med en jury röstade fram en vinnare.

– Det är en rolig grej här på skolan. Från början hade vi tänkt att eleverna skulle framföra sina bidrag live i konsertsalen, men på grund av coronaviruset valde vi att göra en film där bidragen presenteras av värdar i stället. Det blev nästan ännu bättre, konstaterar skolvärden Maria Miletak Yaghi.

Det är hon som tillsammans med Emelie Simonsson både regisserat och redigerat ihop bidragen med greenscreen, så att det ser ut som att de faktiskt är där - på den riktiga Talangscenen.

Stämningen är minst sagt laddad när det så är dags för visning. En doft av popcorn fyller matsalen, som dagen till ära har gjorts om till greenroom. Ett antal VIP-personer, som exempelvis skolans rektorer och elevhälsoteam, har fått ett eget bord och följer sändningen tillsammans med artisterna.

– Vi har försökt göra det så likt programmet som möjligt. Eleverna i klassrummen får se filmen på storbildsskärm i sina klassrum och röstar via sina Ipads, säger Maria.

Nervöst att se sig själv

Så drar filmen i gång. Programledarna Lara Abdulrahman och Hayat Hassan presenterar bidragen och spänningen ökar i greenroom där artisterna sitter uppkrupna i soffan och tittar.

– Det känns pinsamt och nervöst nu när man ser sig själv och när man vet att hela skolan tittar, konstaterar Cajsa Mjösberg, som valt att framföra låten One day.

Trion Leah, Amanda och Tove som framför The Monster håller med.

– När vi spelade in kändes det inte alls nervöst. Vi fick själva välja låt och övade i tre dagar. Men nu när alla ska titta känns det obehagligt, säger Tove.

"Roligt att visa sin talang"

Ramadan Brahimi framför självsäkert "Första klivet" med Lellow och Saliboy och Burhan Muuse ”Kan dom inte se” med K27.

– Det känns lite nervöst men mest roligt att få vara med och visa sin talang, konstaterar de efter att ha sett sina bidrag på storbildsskärmen.

I filmen sitter så klart också en jury, men den hårda attityd som kan förekomma i tv:s Talang finns inte på Gullviveskolan. När Isak Skottestad framför ett pianostycke av Mozart blir jurymedlemmarna så hänförda att de har svårt att finna ord.

– Otroligt fint, verkligen proffsigt, blir omdömet.

Spänningen olidlig

Så är alla bidrag visade och skärmen släcks ned. Nu återstår en röstsammanställning via appen Mentimeter. Det räknas och räknas. Med i sammanställningen är dels publiken, alltså skolans elever, men också juryns bedömning och snart kommer resultatet. Inte helt oväntat är det Isak Skottestad som kammar hem segern och i ett regn av guldkonfetti tar han emot jubel och gratulationer.

– Det känns bra. Jag har spelat piano i fem år och har uppträtt på skolavslutningar bland annat. Det är kul att höra att folk tycker om det jag spelar, men de andra var också bra, säger han.

"Betyder jättemycket"

Det är också en nöjd personalgrupp som lämnar greenroom efter tävlingens slut.

– Vilka fantastiskt engagerade och duktiga ungdomar vi har. Detta är ett riktigt klister för skolan, det stärker sammanhållningen, säger skolkuratorn och VIP-gästen Ylva Hammarström.

Även biträdande rektor Marie Gull Erlandsson är nöjd med initiativet.

– Det betyder jättemycket att kunna visa upp vilka fina elever vi har. Det tar alltid tid efter en omorganisation att få verksamheten att sitta och det känns fint att kunna visa att skolan nu verkligen är på g, säger hon.