Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans SD-kollega var medlem i nazistisk organisation

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

En av SD:s kandidater i Gnosjö var tidigare medlem i en våldsbejakande och nazistisk organisation. Morgan Scammel hävdar att det var ett misstag, men nu utreder partiet om han får stå kvar på kommunlistan. – Jag avvaktar medlemsutskottets utslag och har fullt förtroende för dem, kommenterar Eric Westroth (SD) avslöjandet om partikollegan.

Under tisdagen kunde Expo och Expressen avslöja att flera personer som kandiderar för Sverigedemokraterna tidigare har varit medlemmar i våldsbejakande och antidemokratiska Nationalsocialistisk front, NSF.

"Ett misstag"

En av dessa är Morgan Scammel, som står på plats nio på Sverigedemokraternas lista till valet till kommunfullmäktige i Gnosjö kommun. Det var i början av 2000-talet, som 23-24-åring, som han var medlem i NSF.

– Jag blev väl erbjuden att gå med och gjorde det utan att kolla upp det. Det var ett misstag från min sida att inte kolla upp vad jag var med i. Efter ungefär ett halvår fick man en tidning och då började jag bläddra i den och såg att de sålde nazistpropaganda. Då tänkte jag "vad fan är detta?" och skickade ett mejl om att jag ville gå ur, säger Morgan Scammel till VN och fortsätter:

– Jag var aldrig aktiv, hade inte kontakt med folk eller var med på grejer. Det var bara ett misstag. Hade jag varit smart så skulle jag kollat upp det, för jag har aldrig haft sådana åsikter.

Borde du inte vetat vad du gick med i? Organisationen var väl känd på den tiden?

– Jag visste nog inte ens vad det var. I går, när detta kom upp, fick jag googla och läsa på om det. Jag började min karriär som punkare, med överstrukna hakkors. Det var lite så på 90-talet, att det var populärt att vara med i olika grupper. I grund och botten förstod man varken vad vänster eller höger stod för. Det är grejer man får stå för nu, även om man aldrig stod för de åsikterna.

Har du någon gång kallat dig för nazist?

– Nej, aldrig.

Vill fortsätta kandidera

När Morgan Scammel bestämde sig för att han ville kandidera för Sverigedemokraterna i valet berättade han inte om sitt tidigare medlemsskap i den våldsbejakande och antidemokratiska organisationen.

– Jag har aldrig känt att jag har gjort något fel, förutom att jag skulle ha kollat upp vad det var. Jag känner ingen skuld och jag vet att jag inte är någon nazist eller rasist.

Fick du inte frågan om du varit med i någon sådan organisation?

– Nej, vad jag kommer ihåg så stod det inte något sådant i formuläret. De ville ha straffregistret och något om ekonomin.

Kommer du fortsätta att kandidera för Sverigedemokraterna i Gnosjö?

– Jag vill ju, men det är ju upp till partiet. Det blir en utredning och det är bara till att vänta.

Avvaktar utredningen

Eric Westroth (SD), som står högst upp på kommunlistan och är förste vice ordförande i SD Finnveden, berättar att han har pratat med företrädare högre upp i partiet:

– De har redan startat ett personärende, som kommer gå vidare till medlemsutskottet som ska ge ett yttrande. Det är ju alltid tråkigt när sådant här händer, men i övrigt avvaktar jag medlemsutskottets yttrande, säger han och fortsätter:

– Vi har ju även en rutin för när man vill kandidera. Man fyller i en vandelsförsäkran och även, och det tror jag att vi är ensamma om, ett utdrag i belastningsregistret. Det går sedan upp till riksnivå. Sedan får vi klartecken eller inte klartecken om de får företräda partiet. Jag har fullt förtroende för den processen.

Borde man inte få frågan om man varit medlem i en sådan organisation när man ansöker om att kandidera?

– Nu vet jag inte exakt hur den vandelsförsäkran ser ut, men jag har för mig att man får ange om det finns något som är bra att partiet vet om.

Har du någon åsikt kring om Morgan Scammel ska få fortsätta kandidera för partiet i Gnosjö, eller inväntar du beskedet från medlemsutskottet?

– Jag väntar in besked från medlemsutskottet. Jag har inte hört eller sett att Morgan skulle ha sagt eller gjort något som gör att jag skulle misstänka att han skulle ha sådana åsikter. Detta ligger ju ganska långt tillbaka i tiden. Men i övrigt avvaktar jag medlemsutskottets utslag och har fullt förtroende för dem.

Under onsdagskvällen kommenterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppgifterna om att flera politiker har avslöjats som tidigare medlemmar av nazistiska organisationer.

– Jag vet inte så mycket om vilka de är eller vad de har gjort, eller vad de tycker i dag, säger Jimmie Åkesson till TT.

I hela Sverige är det totalt sex SD-ledamöter som har avslöjats. Enligt Jimmie Åkesson behandlas frågorna om de aktuella politikerna ska bli uteslutna ur partiet, men han säger att det inte per automatik går att diskvalificera någon från partiet på grund av sådana händelser tidigare i livet.

– Det kan vara det, men det måste inte vara det utan det väsentliga för mig är om man på ett trovärdigt sätt har gjort upp med det. Har man det så kan man förtjäna en andra chans, säger Jimmie Åkesson.

Han påpekar att det på senare tid även har avslöjats liknande problem i andra partier.

– Vi har sett fall med antisemiter i Kristdemokraterna och islamister i Centerpartiet. Det finns ju enskilda extremister och det är svårt att göra något åt det, man kan inte röntga människors huvuden utan får utgå ifrån att de talar sanning.