För snart 100 år sedan, 1920, startade Henning Johansson en affär i huset tvärs över gatan mot Åminne bruk. Hans son Rune Henningsson tog över och drev butiken i många år, ända fram till en bit in på 1970-talet. Då hade Rune även hunnit med att starta Rörstorpshallen i Värnamo. Men Åminnebutikens öde blev inte detsamma som för de flesta gamla butiker, att bara dö och glömmas.

Rune Henningsson har ett passionerat historiskt intresse och har tagit tillvara på de gamla inventarierna. Han byggde upp en modell av en gammal handelsbod i sin villa, där han hade samlingen i många år. Men nu är hela samlingen skänkt till Åminne Bruksmuseum. Där ska den bevaras för framtiden i en fin inramning som föreningen Åminne Bruksmuseum har iordningställt i den gamla modellverkstaden.

– Vi hade en diskussion med länsstyrelsen om detta, berättar Bo Nilsson från föreningen.

– Det är ju byggnadsminnen och man får inte göra vilka förändringar som helst. Men i och med att vi lyckades visa att handelsboden har en klar koppling till bruket gick det bra.

– Det är ju ett tidsdokument. Rune har försökt visa hur en handelsbod kunde se ut förr i tiden och lyckats med det. Här finns en stor samling föremål. I och med att vi har en större yta här kan vi också visa fler skyltar än vad han kunde hemma. Här finns en unik samling skyltar måste man säga.

Föremålen i Runes handelsbod är från 1920- och 30-talen, och kanske något senare också. Här finns ett underbart vackert gammalt kassaregister, en stor mängd gamla förpackningar och massor av gamla emaljerade reklamskyltar som brukade sitta uppspikade på bodväggen förr. Självklart finns en handdriven kaffekvarn och till och med gamla ransoneringskuponger sparade.

– Man får boka visningar och så kommer vi förstås att ha öppet när det är större evenemang på bruket.