Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tröttnade på pensionen – börjar jobba i egen regi: ”Livet blir lite fylligare”

Varför låta bli att arbeta bara för att man har fyllt 76 år? Arkitekten Olof Broman vill dela med sig av sin långa yrkeslivserfarenhet. Nu startar han egen firma.
— Livet blir fylligare när man får fortsätta med sitt hantverk, säger han.

Vi befinner oss i Hagafors utanför Hok. I disponentvillan, strax bakom Sveriges första pinnstolsfabrik, bor Olof Broman med sin hustru Eva. De har det gemensamt att de inte vill sluta jobba, trots att de båda har fyllt 75 år – Eva Broman som psykolog och Olof Broman som arkitekt.

Att han nu väljer att starta eget på ålderns höst tackar han sina tre barn för.

— De köpte 1920-talshus allihop och i renoveringsarbetet blev mina kunskaper värdefulla. Det gav mig blodad tand, jag kände att jag hade mycket kvar att ge, säger Olof Broman, som bestämde sig för att återuppta sin profession.

Olof Bromans kunskap vilar på en långt yrkesliv. Under nästan ett halvt sekel var han verksam som arkitekt i länet. Vaggeryd, Tranås, Jönköping, Huskvarna och Värnamo är bara några platser där hans hus kan ses.

— Jag har ritat stora kontorskomplex, skolor, förskolor, servicehus, butiker och småhus. I Vaggeryd, till exempel, finns det flera ombyggnationer som jag har ritat.

Att han i unga år beslutade sig för att lämna hemstaden Linköping för att läsa till arkitekt på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har han aldrig ångrat.

— Jag har det väl nedärvt. Min morfar var byggmästare och min farfar bildkonstnär.

Efter studierna fick han anställning på arkitektkontor i Jönköping, innan han startade den egna firman Broman Arkitekter AB. Under en kortare period på 1970-talet arbetade han på Stadsarkitektkontoret i Värnamo.

I samma veva flyttade familjen till den rustika 1800-talsvilla där de bor än i dag. Annexet bakom huset ritade och byggde Olof Broman på egen hand.

— Jag målar mycket på min fritid och var i behov av en ateljé. Där kunde jag också sitta och jobba.

En lång blänkande rutschbana sitter fäst vid andra sidan om trappkrönet. Den går precis lagom fort och roade barnen i många år, konstaterar han.

Målet med den nya firman är nu att rita mindre projekt, som utbyggnad eller nybyggnation av privata småhus. Färdiga kataloghus ger han inte mycket för, som arkitekt vill han ha fria tyglar.

— Jag ställer gärna upp för de som vill ha ett personligt hus. Min hjälp bygger på dialog och fordrar engagemang och lite mer tid av kunden.

Det är ett tankesätt som ligger i tiden tror Olof Broman och hänvisar till USA där allt fler väljer personliga skräddarsydda huslösningar. Den tekniska utvecklingen med att rita allt i datorn med CAD-program har många fördelar, men även begränsningar, menar han.

— Jag har under första halvan av mitt yrkesliv arbetat med att göra allt för hand, den senare med CAD. Byggare älskar CAD-ritningar eftersom de är så exakta, men jag inleder alltid med att skissa för hand. Det finns en risk annars att man låser sig vid bestämda mått, det kan bli för mycket industri av det.

Att han nu väljer att avsluta sin arkitektgärning i egen regi har genererat en hel del glada tillrop, inte minst på sociala medier.

— En del har väl varit lite avvaktande inledningsvis, men när de får veta mer har de varit väldigt stöttande. För mig handlar det om energi och envishet och det tycker jag mig fortfarande ha. Livet blir fylligare när man får fortsätta med sitt hantverk, säger Olof Broman.