Han är en av två män som förra året fick sin identitet kapad av en bedragare.

Jag blev förvånad när banken ringde och undrade över krediter som tagits hos två butiker i Värnamo. Jag hade inte tagit dem, berättar mannen som är hemmahörande i Rydaholm.

Det kom även hem kreditupplysningar gjorda av två telefonbolag. Något som han inte heller kände till.

Jag är förvånad att de gick så enkelt att kapa identiteterna Men jag blev aldrig ekonomiskt lidande. Banken skötte det snyggt, berättar han.

Mannen som blev bedragare fick tips om hur han skulle kunna finansiera sitt drogberoende.

Han tog en passbild och använde internet för att beställa två falska ID-kort. De kom med posten och var utställda på mannen i Rydaholm respektive en i Värnamo. Två kreditvärdiga personer.

Men bilden på de två legitimationerna föreställde alltså bedragaren.

Med hjälp av de falska ID-korten kunde han och en kumpan sätta igång bedrägerierna. Medan den ene köpte varor i butiker och hämtade paket på olika utlämningsställen, gjorde den andre beställningar på internet.

Som utsattes flera butiker i Värnamo kommun för bedrägerier eller försök till det.

Tingsrätten har nu dömt mannen med sin bild på ID-korten. Om fängelse utdömts hade han fått ett år och två månader. Men domstolen anser det viktigare att mannen genomgår en behandling mot sitt missbruk.

Han ska dessutom betala ett sammanlagt skadestånd på närmare 92 000 kronor, varav ungefär 10 000 kronor vardera till dem som fick sina identiteter kapade.