Det är en riktigt snackis i sociala medier, hur Oscar Jönsson tillsammans med fiskekompisen Viktor Larsson i styv kuling lyckades dra upp årets största gädda, en bjässe på 125 cm och 16.1 kilo.

– Det känns häftigt faktiskt. Väldigt häftigt. Jag har nog inte riktigt landat i det ännu, säger storfiskaren.

Oscar Jönsson och Viktor Larsson är vana fiskare och tävlar i vanliga fall med den tredje kompisen Mattias Granlund för Team Zalt. Så ofta de kan ger de sig ut på sjön. Att de skulle ge sig ut på Vänern de hårda vindarna till trots fanns det ingen tvekan om.

– Vi kunde inte gå ut på öppen sjö, men jag har alltid sagt att i de grövsta vatten finns den största gäddan, säger Oscar Jönsson.

Storgäddan fick simma tillbaka ned i vattnet efter fotograferingen.

Foto Viktor Larsson

Spinnfiske

Efter att ha funderat, diskuterat och mätt vattentemperaturen kom de överens om en plats och började sedan kasta och dra. Oscar Jönsson och Viktor Larsson fiskar med en teknik som heter spinnfiske. Det innebär att man kastar ut draget och sedan vevar in det i olika hastigheter.

– Att fånga en sådan här praktfisk på spinnfiske ger fångsten en extra dimension, det är inte helt vanligt, säger

Att gäddan var stor insåg de snart. Men hur stor den faktiskt var förstod de först när de skulle håva in den.

– Då gick den inte ned i håven. Viktor fick försöka joxa in den ett bra tag, och när den väl låg där såg vi hur otroligt stor den var. Det var verkligen en helt magisk känsla, konstaterar Oscar Jönsson.

Inte första storfångsten

Detta är inte killarnas första storfångst. Förra året fick Viktor Larsson en gädda som vägde 14 kilo och mätte 121 cm. Sedan dess har det lagts ned åtskilliga timmar på att försöka fånga en större.

– Alla som sysslar med fiske vet hur fruktansvärt många timmar man lägger ned, hur många kast man gör som är tomma. Det händer ofta att man kommer hem utan en enda fisk. I år var vårt mål att fånga en gädda på 12 kilo. Det målet kan man säga att vi nådde, säger han och skrattar.

Att han redan nu nått sitt mål påverkar inte fiskelusten negativt, tvärtom. Nu ligger siktet på att få en ännu större gädda, kanske en på 18 kilo. Om inte i år så kanske nästa.

– Det gäller att tänka att vid varje kast kan det hända och att inte tappa tron på sig själv. Samtidigt är det ju inte bara en jakt på troféer. I grund och botten handlar det om att vara ute på sjön och att få dela sina upplevelser med sina vänner, säger Oscar Jönsson.