Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gullviveskolan vidare i SVT

I våras skrev tidningen om Gullviveskolan i Gislaved, där klass 6 F gått vidare i UR:s satsning Retorikmatchen. Snart kan tävlingen ses i Barnkanalen.

Det är inte många som får chansen att vara med i tv. Men på Gullviveskolan i Gislaved är det snart dags för klass 6 F att tävla i UR:s satsning Retorikmatchen, där klassen kommer att argumentera för en större gymnastiksal.

Torsdag den åttonde oktober kan programmet ses i Barnkanalen och lördag den tionde sänds det i Sveriges Radio P4.

— Eleverna är nyfikna på hur det kommer att se ut förstås. Inte minst Isabella Sordi Lönnberg och Ludvig Tradefeldt, som vi lottade fram som representanter för klassen, är spända, säger Hanna Eriksson Berg, som är en av klasslärarna.

Detta är säsongens första slutauditionprogram. Tittarna får sedan följa vilka skolor som kommer att ta sig vidare till kvartsfinal, semifinal och så småningom finalprogrammet där guldmikrofonen och 10 000 kr till klasskassan kan vinnas.

Programserien Retorikmatchens syfte är att stärka barnens förmåga att våga tala inför publik, för att på så vis kunna göra sina tankar och åsikter hörda. Samtidigt vill programmet lyfta vikten av att vara en god lyssnare.

Det är hela klassen som tillsammans skriver talen och två representanter utses sedan för medverkan i tv. Enligt UR är det i år stenhård konkurrens bland bidragen.

Juryn består av proffsretorikerna Elinor Falkman, som är retorikexpert i TV4s USA-valssatsning, Jonathan Hörnhagen, Peter Nitschke, och Sofia Kacim. Till vardags tränar de exempelvis företagsledare och politiker. Juryn lyssnar, kommer med feedback och betygssätter. Programledare är Nassim al Fakir.