Varje år sedan 2007 delar kreditupplysningsföretaget Syna ut priset Bäst Tillväxt, för att premiera "en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet". Gnosjö är nu bäst i länet för femte gången, något som ingen annan kommun har slagit.

– Vi tar ingenting för givet, vi tävlar ändå med andra som det också kan gå bra för. Våra företagare är fantastiska, de vet att det förr eller senare kommer en lågkonjunktur och ser till att spara inför den. Gnosjöandan handlar om samarbete, klarar man själv inte av att ta emot en order så skickar man vidare den till någon annan som kan göra det, säger Ingalill Ebbesson, näringslivsutvecklare i Gnosjö kommun, i ett pressmeddelande.

För att utse de bästa tillväxtkommunerna mäter man tre olika variabler hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa har förändrats mellan de två senaste boksluten. Det handlar om ökat antal anställda, ökad vinst och en omsättningsökning på över fem procent. Av dessa siffror skapas ett tillväxtindex och företagen i länet jämförs sedan med varandra.

Med sina 250 tillverkande företag på 9 500 invånare är Gnosjö en av de industritätaste kommunerna i landet. Näringslivsutvecklare Ingalill Ebbesson menar att samarbete mellan företag är typiskt för Gnosjö.

– Här känner företagen varandra och samarbetar. Dyker något problem upp så löser man det tillsammans, eller ser det inte ens som problem utan kallar det för en klurighet. De företag som blivit större har sina underleverantörer inom fem mils omkrets, det ger en trygghet och nätverket är helt avgörande i Gnosjö, säger hon.

Harald Stjerna, delägare i Syna, lyfter fram att det inte kan handla om en tillfällighet att Gnosjö vunnit utmärkelsen flera gånger:

– Att vinna Bästa Tillväxt fem gången på elva år som vi delat ut priset är otroligt bra. Då handlar det inte om tur eller tillfälligheter, utan om att man gör någonting rätt. Så ofta kan en kommun bara vinna om näringslivet visar både bredd och långsiktighet.