Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebesked för fotbollsklubbarna – kan spela i juni

Här är glädjebeskedet som alla fotbollsklubbar väntat på. Fotbollssäsongerna kommer att kunna sätta igång om några veckor. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på en presskonferens på fredagsmorgonen. Men säsongerna kommer att inledas utan publik.

Tävlingsidrotten får starta igen från och med den 14 juni. Det bekräftar idrottsminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens.

Fredagsmorgonens besked innebär bland annat att dam- respektive herrallsvenskan i fotboll kan starta i juni, utan publik.

Nu är det därför raskt arbetstempo som gäller för klubbarna och deras intresseorganisationer Svensk elitfotboll (Sef) och Elitfotboll dam (EFD). Träningsmatcher ska ordnas, herrarnas svenska cupen ska klämmas in (damernas har ställts in) och sedan ska det väljas en variant av de spelprogrammen som sedan en tid finns.

Troliga startdatum är den 14 juni för herrarna och 27–28 juni för damerna.

Resor tillåts för lagen

De allmänna restriktionerna som gäller för inrikesresor – max två timmar – kommer inte heller utgöra ett hinder för matcher.

– Det yrkesmässiga utövandet, professionell idrott, räknas som nödvändiga resor. Så där kan man resa. För övriga gäller de restriktioner som gäller för allmänheten, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Till nästa steg, att spela matcher inför publik, är det däremot långt, säger Johan Carlson.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar nog med att den här begränsningen på 50 (personer) kommer att gälla över sommaren.

Det för idrotten hett efterlängtade beskedet gäller för alla idrotter, på alla nivåer, på både dam- och herrsidan under förutsättning att det sker utomhus, omfattar som mest 50 personer och håller sig till Folkhälsomyndighetens övriga restriktioner.

– Beslutet att starta upp tävlingsverksamhet ska inte ses som en allmän lättnad av gällande restriktioner och rekommendationer, där vill jag vara väldigt tydlig, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi är fortfarande i ett allvarligt läge utifrån ett smittskyddsperspektiv.

Lasse Mannheimer/TT

Lars Larsson/TT