Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gislavedslärare nominerade till fint pris

Coronapandemin har inneburit stora utmaningar för Sveriges lärarkår. Trots det, eller kanske på grund av det, har fler än vanligt nominerats till lärarpriset Guldäpplet. Två av dem är från Gislaved.

Lärarpriset Guldäpplet har delats ut årligen sedan 2002 och omfattar alla lärare från förskola till gymnasium, SFI (svenska för invandrare) och komvux. Syftet är att synliggöra de pedagoger som utvecklat undervisningen med stöd av digitala verktyg och arbetssätt och på så vis inspirerat både elever och kollegor. Vinnaren får ett stipendium på 25 000 kronor och ett glasäpple med inläggning i äkta guld, blåst av mästarna vid Bergdala Studioglas i Småland.

Just i år är priset, som delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne, mer aktuellt än någonsin, enligt Guldäpplets pressmeddelande. I coronapandemins kölvatten har lärare tvingats att undervisa alltifrån helt digitalt till kombinationer av undervisning i klassrummet och via nätet. Drygt hundra lärare har nominerats. Två av dessa kommer från Gislaved och undervisar i praktiskt-estetiska ämnen.

Åsa Almgren arbetar som grundskollärare i slöjd, årskurs ett till sex, på Bureskolan i Burseryd. Motiveringen lyder:

”Åsa har under flera år jobbat för att utveckla sitt slöjdarbete med hjälp av IT. Hon var bland de första som såg de stora fördelarna både för elevernas skull men också för sin egen del när det gällde att låta eleverna jobba digitalt. I Åsas slöjdsal, som är sy- och träslöjd tillsammans, känner sig alla elever sedda och att de har möjlighet att hänga med. Med hjälp av bilder och filmer behöver man inte alltid ha samma språk för att förstå vad som förväntas och hur det ska ske”. 

Den andre nominerade läraren är Martin Holmgren, idrottslärare på Nordinskolan i Smålandsstenar. Han nomineras bland annat för att han ”jobbar intensivt med att utveckla arbetet och lärandet i idrottshallen med hjälp av IT. Han har startat projektet Puls på högstadiet på Nordinskolan i Smålandsstenar. Alla elever har ett idrottspass varje dag där de har på sig ett pulsband. På en stor monitor i idrottshallen har eleverna sedan koll på hur de ligger till rent pulsmässigt. Det gäller att ligga på en viss procent av maxpuls för att sedan dra nytta av detta resten av skoldagen. Både kunskapsmässigt och vad gäller ork och koncentration”.

Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras den 25 september i samband med den digitala Bokmässan. Prisutdelningen kommer att ske på Guldäpplets dag i Stockholm senare i höst.