Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gislaved samlar sig i stabsläge

Efter förra veckans larm om coronavirus i Gislaved och de senaste dagarnas dramatiska utveckling, har kommunen gått upp i stabsläge. – Mycket handlar också om att hantera personalbortfall just nu, säger stabschefen Bo Hansson.

Krisledningsorganisationen har aktiverats och arbetet kretsar kring en central stabsorganisation med runt 15 personer. Stabsläge innebär ett läge där ledningen eller olika nyckelfunktioner återkommande samlas och bedömer information, för att snabbt kunna sätta igång verksamhet.

– Vi försöker sortera alla frågeställningar som kommer in, och så snabbt som möjligt sedan kunna gå ut med information både internt och externt. Vi har gått upp i stabsläge för att vi märker att det finns en oro och ett behov av att se över alla våra verksamheter, säger stabschefen Bo Hansson, till vardags kommunens säkerhetschef.

Tre grupper arbetar på olika nivåer med hanteringen av den information som måste bearbetas – en nulägesgrupp, en analysgrupp och en kommunikationsgrupp.

– Nulägesgruppen skannar först över och gör en omvärldsbevakning både externt och internt. Sedan tittar man på vad i den informationen som påverkar oss nu. Sedan handlar det om att analysera vad som kan hända om en vecka eller en månad, säger Bo Hansson.

Under den centrala staben har samtidigt förvaltningarna under kommunstyrelsen, socialförvaltningen och barn- och utbildning varsin egen stab.

Förutom att omvärldsbevaka och kunna ge relevant information i ett kritiskt läge, är en annan viktig del att hantera personalbortfall och samtidigt få verksamheten att snurra vidare när fler nu väljer att stanna hemma från jobbet.

– För oss handlar det ju inte enbart om smittan som sådan utan också hanteringen av personalbortfallet, då vi kan få vissa problem med att hålla verksamheten igång. Redan i dag har vi också kunnat se att slopandet av karensdagen haft betydelse, säger Bo Hansson.

Med anledning av nyheten i fredags om att busschauffören som kört skolbarn i kommunen konstaterades vara smittad av coronaviruset, har Gislaveds kommun på ett relativt tidigt stadium också tvingats agera.

– Ja, vi tvingades ju starta upp en stabsverksamhet ganska snabbt då. Egentligen startades en förberedande stab redan i måndags, och sedan drog verksamheten igång fullt ut i går (på onsdagen). Nu förändras ju läget dagligen, och vi får se vad behöver ta höjd för framöver, säger Bo Hansson.