– Det har inte skett några våldtäkter och det är inga barn som har blivit ofredade i simhallen i Värnamo. Men det här är främlingsfientliga krafter som vill skapa rädsla och otrygghet, säger Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.

Håkan Boberg, polischef i lokalpolisområde Värnamo, är av samma åsikt.

– Det finns inget behov av deras självpåtagna verksamhet. Vi vet inte vilka det är som ligger bakom det, men vi är bekymrade över att det finns människor som målar upp en bild av en brottslighet som inte finns i vårt område, påpekar Håkan Boberg.  

På en Facebooksida skriver de att de kallar sig för Värnamo ordningspatrull. De har en ensamkommande flyktingpojke som profilbild och anger en summa på hur mycket det kostar Sverige per år att ta emot dem.

Det verkar vara en form av medborgargarde, men vilka personerna är som står bakom framgår inte.

De skriver att de vill skydda Värnamo och dess befolkning och göra staden säker, och att man måste bete sig oavsett var man kommer från.

På Facebook anspelar de på att Värnamo ska bli likadant som Östersund där polisen varnar kvinnor för att gå ut ensamma på stan.

De beskriver sig själva som en grupp som ska göra Värnamo tryggare. Så att tjejer vågar gå hem själva och föräldrar vågar skicka sina småbarn till simhallar utan att oroa sig över vad som kommer hända.

Den före detta polisen i Värnamo och det centerpartistiska kommunalrådet, Hans-Göran Johansson, reagerar på detta.

– De vill skapa en bild av ett otryggt samhälle. Jag är inte förvånad, det är så här de här krafterna jobbar. De vill skapa förakt för polisen och etablissemanget och rädsla hos människor, säger Hans-Göran Johansson.

En Värnamobo som vill vara anonym har anmält deras sida till Facebook och försökt anmäla den till polisen.

– Det är skrämmande med den här gatupatrullen, det är nog bara en tidsfråga innan någon som de tycker ser utländsk ut kommer att bli misshandlad. Om det sedan anmäls så kommer polisen lägga ned det i brist på bevis, tror Värnamobon.

– De sprider hat och organiserar sig. Det framgår att de redan har börjat att organisera patruller och snart ska börja patrullera gatorna i Värnamo. De sprider ingenting annat än en massa hat och lögner om och mot flyktingar, invandrare och muslimer.