Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart i löploppet runt skolgården i Åker

Under fredagen var det flera skolor i kommunen som sprang Skolloppet i regi av Team Rynkeby och till förmån för Barnhjärnfonden. En av dem var Åkers skola med sina 18 elever.

Precis som vid stora lopp börjar det med uppvärmning. I brist på ledare sätter läraren Petra Geisler istället igång en film på storbildsskärmen i klassrummet. Eleverna är nog tacksamma över att kunna göra det inomhus eftersom förmiddagens sol har gått och gömt sig, med en lägre temperatur som följd.

De ställer upp för start. I förväg har de fått reda på bansträckningen: Den är inte så komplicerad eftersom den till stor del följer staketet på insidan, bakom byggnaderna, till parkeringen och så tillbaka till starten. Där står klassens resurslärare och prickar av eleverna, med just en prick på handen med en tuschpenna.

Det handlar inte om att vinna, utan om att få frisk luft och hålla igång i 20 minuter. För varje kilometer går ett visst belopp till Barnhjärnfonden. Hur mycket det blir är beroende av hur många företag som har varit med och sponsrat. Men den biten hanteras till stor del av de ideellt arbetande cyklister som är med i länets Team Rynkeby. Vi har tidigare berättat om Rolf Claesson från Skillingaryd och dottern Agnes som cyklade till Paris 2018. I år blir det dock ingen tur till Paris på grund av coronakrisen.

I Åkers skola går det i dag 18 elever i en sammanslagen 4–5:a. De yngre barnen i skolområdet går i Klevshults skola. När utbyggnaden av Sörgårdsskolan är klar ska alla småskolor i kommunen vara F–3-skolor.

De andra skolorna i kommunen som sprang för Barnhjärnfonden var: Sörgårdsskolan, Hok/Svenarum och Hjortsjöskolan.