För ett par år sedan debuterade Gislaveds kommuns före detta skolchef som deckarförfattare vid 69 års ålder "efter att ha producerat ”en förfärlig mängd tråkig administrativ text”. Först kom Syndafallet, sedan Arvsynden. Nu avslutar Birgitta Höper Agardsson sin kriminaltrilogi om Eksjö-fallen med sista delen som har titeln Synderskan.

– Det blir bara roligare och roligare att skriva, säger Birgitta Höper Agardsson.

Sista delen i trilogin släpptes på Bokmässan i Göteborg. Handlingen är som tidigare förlagd till den småländska Eksjöidyllen, där tryggheten bryts upp av ett mordfall. I beskrivningen av boken kan man läsa:

"Dramaturgin har spetsats med begrepp från gamla religiösa föreställningar och en bombastisk pastor som tolkat dem på sitt eget sätt."

I centrum av mordfallet återfinns även denna gång Gunnar Eriksson, en stabil och klok utredare på kommunkontoret i Eksjö. Och nu faller den sista pusselbiten på plats, säger författaren.

– Det kommer fler böcker, men nu släpper jag en del trådar från trilogin, säger Birgitta Höper Agardsson.

– Jag lämnar inte Eksjö. Där finns en militär historia som det går att skriva spännande saker om. Och Gunnar på kommunhuset får vara kvar.