Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare i uppror mot bilförbud

Nu reagerar taxiföretagen gemensamt med näringsidkarna utmed Storgatsbacken mot förbudet att köra in på gatan för att hämta och lämna kunder. – Det känns lite ovälkommet, tycker Helena Hugo på Scandic Värnamo.

Att lämna av folk hos tandläkare, hårfrisörska, fotvårdsspecialister, restauranger eller hotell utmed Storgatsbacken, är inte lagligt. Den som ertappas av polisen får omedelbart 1 000 kronor i böter, vilket även gäller den som kör över Storgatsbacken.

– Polisen gör inget fel. De följer bara reglerna, säger Dick Berggren, vd på Västbo taxi.

Svårt att gå

För taxiföretagen, och vissa av näringsidkarna utmed Storgatsbacken, är detta en ohållbar situation menar man. Därför har man vänt sig till Värnamo kommun för at få till en förändring. I en skrivelse till samhällsbyggnadsnämnden kräver Dick Berggren, med stöd av andra som berörs, att reglerna för vem som ska få köra på Storgatsbacken ändras. Taxi och färdtjänst måste kunna köra fram kunder till hårfrisörer, tandläkare, hotell, restauranger och fotvård.

– De allra flesta av våra kunder har ju svårt att gå, säger Anne Nykvist på Värnamo fotvårdsklinik.

– Vi är ju ändå till för samhället. Vi är inte vanlig persontrafik och vi kör inte på Storgatsbacken för att vi tycker det är kul, säger Suad Avdic.

1 000 kronor i böter

Han har kört taxi i Värnamo i tio år, men han upplever som att det först under senaste året som han och kollegorna blir jagade med blåslampa. Flera av kollegorna har fått betala böter på 1 000 kronor.

– Ja, det har blivit mycket hårdare, intygar Anna Viita, vd på Harrys Värnamo.

Uppmaningen de fått är att släppa av kunder på sidogator eller baksidan, om nu en sådan finns. Men det är ingen problemfri lösning menar de. Många färdtjänstkunder kan inte gå så långt, och det kan finnas andra hinder också. På Scandic Värnamo måste man exempelvis kunna ta sig uppför en trappa om kommer in via entrén på baksidan.

– Det känns lite ovälkommet, tycker Helena Hugo på Scandic Värnamo.

Gör om till gågata

– Det handlar ju om säkerhet också om vi ska börja släppa av dem ute vid gatorna, säger Suad.

– En del är dementa. Man frågar om de vet vart de ska och de säger att de vet det, men så glömmer de ändå, säger Joakim Engelbrekt, chaufför på Västbo Taxi.

– Det kan stå uttryckligen på ordern att jag ska parkera utanför och hämta kunden inne, berättar Suad.

Såväl taxibolagen och företagen längs med Storgatsbacken efterlyser nu en förändring. Det måste helt enkelt gå att köra persontransporter på gågatan utan att bötfällas och ansvaret för det ligger på kommunen. Den absolut enklaste lösningen, enligt Dick Berggren, är att göra Storgatsbacken till en riktig gågata. Då skulle det nämligen bli helt lagligt för taxi och färdtjänst att köra in på gatan.