Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”För att kunna skapa trygghet måste man känna trygghet”

– Vi har vårt uppdrag klart, vi ska knäcka till dem, sa polischefen när trygghet debatterades i Visionspalatset.

Andra dagen med Visionspalatset på Flanaden. En skolchef, biträdande chefen för medborgarförvaltningen, en polischef och en före detta kriminell var startfältet när trygghet skulle debatteras i Visionspalatset. Trots att de bara var fyra så var bilden av trygghet olika.

– Min trygghet är att få vakna nykter och drogfri och inte känna sug efter den kriminella världen, säger Reine Karlsson, ordförande i Kriminellas Revansch i Samhället, Kris.

”Lite blåögd”

Men det stora frågan, med tanke på händelserna det senaste 1,5 året med butiksrån och skjutningar, känner de sig otrygga?

– Jag kanske är lite blåögd, men generellt tycker jag att jag känner mig trygg i Värnamo. Det har aldrig hänt mig att jag känner mig otrygg, säger Helene Kristins, grundskolechef i Värnamo kommun, och fick medhåll av Håkan Boberg och Fredrik Wallström, biträdande chef på medborgarförvaltningen.

– Ska jag stå uppför mina värderingar, så kan jag i vissa sammanhang känna otrygghet, förklarar Reine Karlsson, men han var den ende i sällskapet som upplevde otrygghet i Värnamo.

– Samtidigt förstår jag att det finns de som upplever otrygghet. Den känslan är väldigt subjektiv, inflikar Håkan Boberg,lokalpolisområdeschef.

Måste känna trygghet

Eftersom det skulle handla om visioner, så var ju en fråga hur man ska arbeta för att öka tryggheten efter motsatsen, det vill säga otrygghet. Samtliga trodde att samverkan är det enda sättet för att kunna skapa trygghet, men Håkan Boberg pekade även på att man med ganska små medel själv kan bidra till att öka tryggheten, exempelvis genom att vuxna visar upp sig på stan under kvällstid.

– För att kunna skapa trygghet måste man känna trygghet, konstaterar Reine.

Reine Karlsson gick ett steg längre och menade att frågan behöver belysas ännu mer genom debatter.

– Vi behöver fler debatter, att fler vågar prata om vad som inte stämmer i samhället. Det är mycket fokus på unga nu och att inte de mår bra, men om inte vuxna mår bra så mår inte heller unga bra, menar han.