Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera restauranger vid äldreboenden stängs på grund av smittorisk

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Kommunens träffpunkter för äldre stängs på måndag på grund av risken för smittspridning av coronavirus. Det gör också en del av de restauranger som finns i anslutning till vård- och omsorgsboenden.

Socialförvaltningens krisstab har tagit beslut om att stänga de träffpunkter för äldre som finns i Gislaveds kommun från och med måndag.

– Det är för att skydda de äldre som bor på äldreboendena, eftersom det är för dem som coronaviruset kan bli besvärligast, säger Åsa Dahlqvist som är chef för den krisstab som har upprättats på socialförvaltningen med anledning av smittorisken för coronaviruset.

På måndag stängs också vissa av socialförvaltningens restauranger. Det gäller de restauranger som är öppna för äldre som bor hemma. Det är restaurangerna vid Mariagården i Smålandsstenar, Ekbacken i Burseryd, Hestragården i Hestra och Solbacka i Reftele.

– De äldre som har svårigheter att själva ordna med mat och behöver få hem mat istället för att gå till restaurangen som vanligt och äta kan ta kontakt med vår biståndsenhet så får de hjälp att få hem mat genom vår distribution istället, säger Åsa Dahlqvist.

Som stabschef för krisstaben på socialförvaltningen får hon många frågor från personalen angående coronaviruset.

– Både från förvaltningen och från den kommunövergripande krisledningen har vi hållit på i ett par dygn nu att spruta ut information till både medarbetare och medborgare via hemsidan och kommunens intranät. Sedan tänker jag att det är bra att alla medborgare försöker häng med i informationen och följa de råd som ges. Särskilt den information som Folkhälsomyndigheten ger, säger hon.

Att vara medveten om smittorisken för virussjukdomar är något som tillhör vardagen inom socialförvaltningens verksamheter.

– Vi behöver ju alltid tänka på det och arbetar med det här till vardags. Man är van vid att tänka utifrån smittskydd, så ur det perspektivet är vi ändå väl rustade, säger Åsa Dahlqvist.

Sedan Folkhälsomyndigheten höjde risken för smittspridning har socialförvaltningen gjort en risk- och konsekvensanalys för hur verksamheten kan drabbas.

– Vi har till exempel förberett oss på hur vi ska klara bemanningen om många blir hemma för att de antingen själva blir sjuka eller för att de kanske behöver ta hand om sina barn i det fall samhället skulle ta beslut om att stänga skolor. Vi hoppas att det inte ska behöva hända, men om det händer så har vi en plan för det, förklarar Åsa Dahlqvist och tillägger:

– Om man bara ser till regionen så finns det ingen generell smittspridning här just nu (torsdag, reds. anm), men vi följer ju Folkhälsomyndighetens rapporter timma för timma.