Två filmteam arbetar febrilt bland bokhyllorna på biblioteket i Gnosjö när tidningen kommer på besök på tisdagseftermiddagen. Kommunens andra sommarkollo för i år är i full gång och denna gång får sommarlovslediga lära sig hur man gör animerade filmer.

– Det är som att en bok lever och Priscilla ska jaga den, förklarar Emilia Paredes Rojas.

– Jag ska jaga den under hyllorna, fyller Priscilla Alarcon Jara i.

Läs mer: TV: Drönare svävade omkring på bibblan

"Väldigt tålamodsprövande"

Tillsammans med Jip Timmerman är de i full färd med filminspelningen. En stor del av filmen består av enskilda bilder, som sätts ihop till en film.

Kultursekreterare Lennart Alves visar några oredigerade filmsekvenser som gruppen har satt ihop, där en bok rör sig genom biblioteket, till synes helt på egen hand.

– Det är en parkourbok som de ska jaga. Det är 304 stillbilder bara till denna sekvens. Det är väldigt tålamodsprövande, förklarar han.

"Stå på ett ben"

För att rörelserna i filmen ska se så naturliga ut som möjligt måste allt flyttas en liten bit i taget:

– Det är jobbigt när man måste flytta grejerna lite hela tiden och när vi skulle vinka till varandra fick vi vinka jättelångsamt, säger Emilia och får medhåll av Priscilla:

– För mig var det jobbigt, för jag fick stå länge på ett ben.

I ett annat rum håller det andra filmteamet på att spela in sin film, som görs i betydligt mindre kulisser. I ett hus gjort av böcker utspelar sig nämligen sagan om Hans och Greta, med små figurer.

Hur många stillbilder har ni tagit hittills?

– 2 000 bilder, konstaterar Christine Janson.

Premiär på fredag

Än återstår många stillbilder och filmsekvenser innan de båda filmerna är klara, men på fredag är det dags för premiär, berättar Lennart Alves:

– På fredag blir det premiärvisning med popcorn. Då ska vi också lägga ut filmerna på sociala medier.