Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festlig invigning av nya matsalen

Under högtidliga former, med bandklippning och trerätters lunch, invigdes den nyrenoverade matsalen på Bäckaskolan, som eleverna själva har gett namn åt.

Eleverna väntade otåligt utanför dörrarna när det var dags för elevrådet att klippa bandet under invigningen av restaurang Bäckhouse på fredagen.

Mindre ljud

Det är högstadieelevernas matsal som har fått en uppfräschning och tidigare i veckan invigdes även de yngre elevernas matsal, som de har döpt till Mat Everest.

– Vi har bytt bord och stolar, målat om, satt nya absorbenter i taket och bytt golv. De nya borden har en ljuddämpande yta, berättar biträdande rektor David Holm.

– Vi har också ändrat flödet när man tar mat, fyller kostchef Eldin Salihovic i och lyfter samtidigt fram att man fortsätter arbetet med mer grönt, klimatsmart och hållbart på menyn.

"Ska trivas här"

De berättar att den nyrenoverade matsalen var färdig när terminen började, men att man har väntat med invigningen tills elevernas hade fått rösta fram det nya namnet.

– Det är jätteviktigt att alla är med och jobbar fram en så bra miljö som möjligt. Det är viktigt att det blir utifrån elevernas perspektiv, att de ska trivas här, säger Eldin.

"Är fräschare"

Vid ett av långborden sitter åttondeklassarna Isra Abdirizak, Alva Sveningsson, Suzana Sekulovski och Elida Nilsson.

– Innan var det bord överallt, men nu är det mer koncentrerat, konstaterar Elida.

De tycker att den nyrenoverade matsalen är fin:

– Den är väldigt bra, säger Isra och får medhåll av Alva:

– Matsalen är fräschare.

Dagen till ära bjöds eleverna på en extra festlig lunch, med hela tre rätter, nämligen kantarellsoppa till förrätt, följt av kallmarinerad kycklinglårfilé med potatisgratäng, husets bearnaisesås, aioli, gröna biffar och salladsbuffé. Till efterrätt serverades chokladmousse med exotisk frukt och topping av kolakaksmulor, vispgrädde och vit chokladströssel.

Max Sörensen sitter tillsammans med klasskamraterna kring ett av borden. De började högstadiet lagom till att matsalen var klar och har därför inget att jämföra med, men maten kan de ge betyg på:

– Den är god, säger Max utan att tveka.

Läs mer: Skolköket väljer grönt