Företaget Ponsse AB säljer och reparerar skogsmaskiner. I samband med deras 50-årsjubileum var ett större evenemang planerat i Värnamo. Men efter Folkhälsomyndighetens uppmaning att undvika stora folksamlingar ställdes hela kalaset in. Men beställningen från restaurang Madame gick inte att avbeställa med så kort varsel och 150 portioner mat riskerade att gå förlorade.

Anna Björkander och Linda Wiltander hade fullt upp med att sälja matlådor. Pengarna gick till Act Svenska kyrkans fasteaktion.

Foto David Alin

– Vi kände att det vore bra om maten kom till nytta för någon och Svenska kyrkan har ju en väl fungerande verksamhet för att hjälpa utsatta människor, så det blev naturligt att kontakta dem, säger Linda Öhman, platsansvarig på Ponsse AB i Värnamo.

Tacksamma

Svenska kyrkan tog tacksamt emot beskedet.

– Vi hade precis fattat det tragiska beslutet att ställa in vår välgörenhetskonsert, där Värnamo kammarkör skulle spela. Då ringde de från Ponsse och undrade om vi ville ta hand om den här maten och vi tänkte att då gör vi det vi ska: vi gör samhället en tjänst, säger David Alin.

Linda Öhman, platsansvarig på Ponsse AB i Värnamo.

Foto Lina Alkner Timner

Av leveransen fick Hela människan 50 portioner. Resten gick till behövande barnfamiljer och ensamkommande barn och unga. De portioner som blev över såldes till personalen inom Svenska kyrkan. Pengarna gick oavkortat till Act Svenska kyrkans fasteaktion, dit pengarna från välgörenhetskonserten skulle ha gått.

Vill göra skillnad

– Så här med facit i hand känner vi stolthet och en stor tacksamhet. Vilken gest från Ponsses sida, säger David Alin.

Han tror att den här typen av goodwill kan ge ringar på vattnet.

– I tider av kris är det tydligt att vi i samhället vill hjälpas åt. Vi är jätteglada över det här initiativet och att få vara med och göra skillnad för människor. Det är ett sådant samhälle som jag vill leva i, säger David Alin.