Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fästing med farligare TBE-virus sprider sig i norra Sverige

En fästingart som kan bära på en farligare variant av TBE-virus verkar sprida sig till nya områden i norra Sverige. Förra året hittades den på platser där den inte upptäckts tidigare.

Tajgafästingen har invandrat till Sverige österifrån. Den är inte ny i landet men har tidigare bara hittats längs Norrlandskusten. Nu tyder mycket på en ökad utbredning, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande, vilket nyhetsbyrån TT rapporterat om.

Under förra årets fästinginsamling hittades nämligen tajgafästingen även i norrländska inlandskommuner. Totalt ett 20-tal tajgafästingar hittades i Norrland under insamlingen.

Också vanliga fästingar kan bära på TBE-virus, även kallat fästingburen hjärninflammation, men tajgafästingen kan bära på en farligare variant av viruset än vad som finns i Sverige i dag, uppger SVA.

– Tajgafästingen ökar i utbredning, främst längs kusterna i norra Sverige och Finland. Både den och vanlig fästing har stor betydelse som bärare av zoonotiska infektioner, sjukdomar som kan smitta mellan djur och människa. Betydelsen av att fästingar sprids norrut och sambandet med en eventuell ökning av fästingburna sjukdomar är inte helt klarlagd, säger forskare Anna Omazic i pressmeddelandet från SVA.

Nu startar SVA en ny fästinginsamling i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. Fästinginsamlingen är en del i ett forskningsprojekt vars syfte är att stärka samhällets beredskap inför hotet om fler och nya infektionssjukdomar, som kan drabba både djur och människor.

Fotnot: Mer information om fästinginsamlingen finns på sva.se.