Lena har jobbat med bilder nästan hela livet och är nu yrkesverksam med L2 Photo & Design. Samtidigt är det inget som går att livnära sig på i en liten kommun:

– För den trygga inkomsten står mitt jobb som elevassistent. Det jag tjänar i firman går nästan uteslutande till ny utrustning - nu går jag och funderar på att skaffa mig en drönare för flygfotografering, berättar hon.

Som yrkesfotograf är Lena mest verksam i en studio, medan hennes fotande i fotoklubben tar henne ut i naturen.

Brukar du ligga på samma ställe och vänta i timmar på rätt ögonblick, eller åker du runt och greppar tillfället när det dyker upp?

– Det senare; nyligen var jag vid Mölnabron mellan Vaggeryd och Hok en morgon, när jag lyckades fånga ett par älgar vid vattenbrynet. Det är fint med natur i fint ljus, men jag vill gärna ha någonting som rör sig i bilden.

Har du olika kameror när du fotar natur och studio?

– Nej inte mer än att jag har två kamerahus med olika objektiv monterade, så att det går snabbt att välja rätt. Men jag använder dem i båda verksamheterna.

Lenas huvudkamera är en Canon EOS 5D Mark 3.

Är du inte överkvalificerad för fotoklubben?

– Nej, jag tycker att det är väldigt utvecklande att tävla och få sina bilder bedömda av andra. Dessutom är det flera som är mer kunniga än jag, däribland ordföranden Kjell Karlsson.

Bedömningarna görs av folk utifrån, så att de inte ska känna igen bilderna. Vid den här tävlingen var det tre medlemmar från Alingsås fotoklubb som fällde avgörandet. Bäst gick det för Lars-Olof Nilsson och Anita Blomgren som lyckades pricka varsin 8-poängare. Förstaplatsen gick ändå till Nilssons bild, med kvinnor, som går på vad som ser ut som en strand.

”Tidlös bild som väcker många tankar. Bra diagonal som leder blicken mellan damerna och byggnaden. Är de på väg rakt mot muren”, skriver juryn.

Foto Lars-Olof Nilsson

Juryn: ”Vi gillar tonerna och stillheten i bilden - är badkaret belyst? Fina linjer som gör att man följer med blicken. Vi väntar på att kossorna ska dyka upp för att dricka”

Foto Anita Blomgren

”En intensiv blick från modellen. Vi stör oss på den vita fläcken på örat. En arrangerad bild, men en bra sådan”, skriver juryn om bilden som placerades som trea.

Foto Lena Landin

Läs mer: Fotoklubben såg världen i både svart och vitt

I varje deltävling deltar medlemmarna med två bilder, där bilderna rangordnas från 3 till 8 poäng. Poängsumman följer med till årssummeringen, som alltså visar att Lena Landins bilder fick flest poäng - 58.

Bilderna du ser här, plus nio andra från tidigare omgångar, går vidare till ”Årets bild”.