Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falsk polis lurade 90-årig kvinna på flera tusen kronor: ”En väldigt tråkig händelse”

En kvinna i 90-årsåldern blev bestulen på 19 000 kronor i Värnamo under torsdagen. En person som utgav sig komma från polisen tog med hennes bankkort och därefter saknades pengarna från hennes konto.

Vid 16.28 på onsdagseftermiddagen larmades polisen till en 90-årig kvinnas bostad i Värnamo. En anhörig hade slagit larm om att kvinnan hade blivit utsatt för bedrägeri.

Den 90-åriga kvinnan fick ett samtal vid 20.30 under onsdagskvällen från en person som utgav sig för att komma från polisen. Den falska polisen sade då att kvinnan blivit utsatt för ett kortbedrägeri och att en annan person därför skulle komma och hämta hennes bankkort.

Strax därefter dök en person upp vid kvinnans bostad och tog med sig hennes kort. Under torsdagen upptäcktes det att det saknades 19 000 kronor från kvinnans konto.

– En väldigt tråkig händelse. Usch, sådana här åldringsbrott är verkligen inte roliga, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Polisen utreder nu händelsen som bedrägeri men har ännu ingen misstänkt i fallet.

– Vi ser mycket allvarligt på den här typen av brott. Det skulle kunna vara så att det är flera gärningspersoner, en som ringer och en som hämtar kortet, eller så är det bara en person men det är ingenting som vi har någon uppfattning om, säger Monica Bergström.

Under hösten och vintern har polisen sett en ökning av fall av falska polisen i södra Småland och norra Skåne. Under ett par veckor i november hade polisen fått in ett 25-tal anmälningar från Markaryds kommun nere i södra Småland.

– Misstänker man detta uppmanar vi de äldre att ringa 112. Bevisligen befinner sig dessa personer på den aktuella orten i den stunden, säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen i Region Syd.