Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extraöppet för covid-19-provtagning kring jul och nyår

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Kring jul och nyår kommer flera vårdcentraler att ha extraöppet på lördagar, för att invånare med symtom ska kunna testa sig för covid-19 trots många röda dagar.

I normala fall håller provtagningen på vårdcentralerna stängt under helger och helgdagar, vilket innebär att testmöjligheterna minskar när jul och nyår infaller mitt i veckan. Därför håller en vårdcentral i varje kommun extraöppet under helgdagarna, däribland Gislaveds vårdcentral, Gnosjö vårdcentral, Väster vårdcentral i Värnamo och Vaggeryds vårdcentral.

– Att ta prover och ha låg tröskel för att testa sig är en viktig del i att bromsa smittspridningen. Nu när vi har fyra dagar som är röda ser vi att det är för lång tid att inte kunna ta prover på invånare, förklarar Charlotta Larsdotter, direktör Vårdcentralerna Bra Liv.

Därför kommer 13 av länets vårdcentraler att ha öppet under två lördagar, 26 december och 2 januari, för provtagning av invånare med symtom på covid-19. Regionen meddelar dock att kapaciteten för antalet prover som går att analysera per dag kommer att vara mer begränsad än på vardagar, både i Jönköpings län och i övriga Sverige.

Följande vårdcentraler kommer att ha extraöppet lördagarna 26 december och 2 januari:

Aneby vårdcentral, Eksjö vårdcentral, Gislaveds vårdcentral, Gnosjö vårdcentral, Habo vårdcentral, Wetterhälsan i Jönköping, Mullsjö vårdcentral, Nässjö vårdcentral, Sävsjö vårdcentral, Tranås vårdcentral, Vaggeryds vårdcentral, Vårdcentralen Aroma i Vetlanda och Väster vårdcentral i Värnamo.