Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expertens tipsar: så hittar du bästa svampen

Att skogen just nu är full av blåbär har väl knappast undgått någon. Men även för den som gillar svamp finns där guldkorn. Svampentusiasten Marja-Liisa Borälv ger sina bästa tips på hur du hittar dem.

Regnade semestern bort? En tröst i eländet är att svamparna i skogen nu har fått fart. Karl-Johan, soppar och sommarkantarell finns det gott om.

— Det är bara att ge sig ut och leta, säger svampentusiasten och kursledaren Marja-Liisa Borälv.

Envishet lönar sig

Karl-Johan-svamp, exempelvis, finns det gott om. Men för att hitta svamparna gäller det att vara lite envis. Att planlöst ge sig ut i skogen med svampkorgen är ingen bra idé, enligt henne. Svampplockning är lite av ett detektivarbete, menar hon.

— En god idé är att kartlägga den skog som man brukar gå ut i. Jag brukar säga att svampen finns inte när man går ut, men väl när man är på väg hem. Det handlar om att vänja svampögonen.

Marja-Liisa Borälv säger att en orsak till att det kan vara svårt att upptäcka svamp är att den faktiskt skiftar färg beroende på nederbörd och tidpunkt.

— Svampens färg är vattenlöslig vilket gör att den smälter in otroligt bra i naturen. Ögonminnet, hur man tror att svampen ska se ut, stämmer inte. Man måste liksom se den med nya ögon och det tar lite tid.

Störst inte bäst

Därför, menar svampexperten, kan man stå mitt i svampen utan att se den. Men finns— det gör den. Den eftertraktade kantarellen växer i så gott som all typ av skog, dock rikligast i blandskog. Lättast är förstås att se den när den har vuxit upp en bit och blivit större. Men det vill Marja-Liisa Borälv inte rekommendera.

— Man får ibland höra att kantarellerna är stora och fina. Då kan det vara värt att veta att i Finland klassar man svamp efter idealstorlek.

En förstklassig kantarell i Finland är inte större än fyra centimeter i diameter och en Karl-Johan ska inte vara större än högst en decimeter, då blir den svårskuren.

— Ju mognare de är, desto mer sladdrig blir den. Man får helt enkelt plocka fler i stället.

Växer långsamt

Kantarellen är en långsamt växande svamp. När första omgången är plockad tar det mellan tre och fyra veckor innan det kommer nya.

— Men positiva är att den kommer tillbaka på samma ställe, så har man bara koll på var den är plockad så vet man att det finns mer att hämta.

Marja-Liisa poängterar vikten av att ha full koll på vad det är för svamp man plockar, det finns alltid en risk att man får med sig giftsvamp i korgen. Och även om man har full koll på olika matsvampar är det inte säkert att man kommer hem med många sorter.

— Det finns över 30 olika sorters matsvampar som alla har helt skilda smaker. En champinjon smakar ju helt annorlunda än en trattkantarell. Det troliga är att man hittar sina favoriter och håller sig till dem. Då är man dessutom på säkra sidan.

Sotbrun vaxskivling

Marja-Liisas favoritsvamp är inte kantarell. Hon föredrar sotbrun vaxskivling.

— Det är en svamp med svart ovansida och lite genomskinlig kropp. Den har en blommig doft, lite som flox, och smakar sött, lite eteriskt. Jag skulle beskriva den som ljus och lätt i smaken, säger hon.

På denna får hon vänta, sotbrun vaxskivling är en senväxande art. Men kantareller finns i skogen redan nu.

— Mitt tips är: ge er ut på en skön skogspromenad, så hittar ni svampen på vägen hem.