”Tomtarna kom från ett land långt borta, där det var sommar nästan hela året och aldrig någon snö mer än långt uppe i bergen. Människorna i det landet hade blivit osams om allt möjligt. De började slåss och göra så elaka saker mot varandra att tomtarna inte vågade stanna kvar. De flydde från sina hem.”

Välkommen hem - En julsaga skrevs av dalmasen Täpp Lars Arnesson till barnen Kerstin och Erik för att han ville förmedla lite värdegrund och få dem att förstå vad som händer i samhället. Nu ska förhoppningsvis fler barn få njuta av historien om tomtarna på flykt som till slut hittar ett nytt hem i ett fjärran land. Sagan har nämligen blivit bok med hjälp av Joakim och Ola Depui i Hestra. Tidigare i år gav trion ut sagan Den modiga tranan Tore, vilket blev Joakims debut som illustratör och förmodligen skulle det ha stannat där om inte Ola och Joakim fått läsa julsagan.

– När vi hade läst manuset så var vi helt med på det, säger Ola.

Det var två veckor innan bokmässan i slutet av september och sedan har arbetet pågått i ett rasande tempo. Joakim har målat ett 25-tal akvareller till boken och Ola har ansvarat för layouten. Helger och kvällar har ägnats åt boken och strax innan allhelgona kunde de trycka på sändknappen till tryckeriet.

Nu blir det stort boksläpp den 26 november i samband med Skansens julmarknad och förhoppningen är förstås att Välkommen hem - En julsaga ska bli en framgång. Bland de som fått en förhandstitt på boken är tongångarna positiva eftersom den belyser flyktingfrågan på ett för barn begripligt sätt.

– Det känns som att det är en väldigt viktig bok samtidigt som den kan läsas som en klassisk saga. Boken kan vara ett jättebra underlag för diskussioner, säger Ola.

– Och inga pekpinnar delas ut, tillägger Joakim.

Hur var det att illustrera den här boken jämfört med den första om tranan?

– Lite svårare. Det är mer känslor i den här boken och jag har ingenting att gå efter, bara det jag har i huvudet, säger Joakim.