Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlysningen: Vem har jobbat med den gamla symaskinen?

Vem har ägt denna gamla industrisymaskin? Det undrar både Hela människan i Gislaved och Gislaveds industrimuseum, som söker historia om maskinen de fått till skänks.

Det händer att Hela människan får in prylar till sin secondhandbutik som passar bättre på museum än i privat ägo. Så skedde exempelvis nyligen då en gammal kassaapparat från en nedlagd butik donerades från Hela människan till Gislaveds industrimuseum.

I vintras fick Hela människan in en industrisymaskin av märket Husqvarna.

— Det var en kollega som tog emot den som inte tänkte på att ställa följdfrågor om var den kom ifrån. Allt vi vet är att den hittades vid en storstädning i en industribyggnad av något slag. Där hade den stått långt in i en lagerlokal i många år, säger Ingrid Josefsson, verksamhetschef för Hela människan i Gislaved.

Symaskinen skickades vidare till Gislaveds industrimuseum, vars intendent Karl-Gunnar Johansson genast fann en perfekt plats för den.

— Vi kommer att ställa den på vår övervåning. Där har vi byggt upp en gammal skomakarverkstad. Vi tror att maskinen har använts inom skinn- och läderindustrin eller hos en skomakare.

Att symaskinen använts inom industrin vittnar elkontakten om.

— Just den typen av kontakt fanns inom industrin. Vi vet att liknande typer av maskiner användes på 1950-talet, säger Karl-Gunnar Johansson.

Gislaveds industrimuseum efterlyser nu information om den gamla symaskinen.

— Vi hoppas att någon känner igen den och kan berätta mer. Var har den stått, vem har sytt på den och vad har sytts? Ju mer man får veta desto bättre är det, säger museiintendenten.

”Ett gott samarbete”

Att Hela människan lämnar vidare föremål som de tror kan ha ett allmänintresse är inget ovanligt. Det sker ett kontinuerligt samarbete mellan Hela människan, Gislaveds industrimuseum och olika hembygdsföreningar. Det som inte passar på det ena stället kan fylla en funktion på ett annat.

— Eftersom dessa verksamheter bygger på ett stort ideellt arbete känns det bra att kunna skänka vidare det vi tror passar, så att andra kan få ta del av dem, säger Ingrid Josefsson.

Hon vill att de som lämnar in föremål till Hela människans butik får veta att man där visar omsorg om de inlämnade prylarnas kulturhistoriska värde och inte bara är ute efter att sälja till högstbjudande.

Men det är inte bara saker av historiskt värde som Hela människan skickar vidare. Nyligen fick de in ett antal mygghattar i butiken. Perfekt till friluftsliv tyckte personalen och skickade dem vidare till uv-scouternas lägerverksamhet. Nyligen fick butiken också in tallrikar med olika motiv, bland annat Johan Orreskolan.

— Den skolan ska de riva delar av, så vi skänkte tallrikarna till industrimuseet som ett historiskt dokument. Vi har också skänkt gamla pantbrev från Dannäs församling till Dannäs hembygdsförening, säger Ingrid Josefsson.

”Alla ska känna sig trygga”

För henne är det viktigt att inlämnade föremål hamnar på rätt plats.

— De som lämnar in saker till oss ska känna sig trygga i att vi tar hand om dem och vet var de passar bäst. Vi försöker värdera det vi får in och det är inte alltid lätt att veta vad det är man håller i sin hand. Men vi försöker efter bästa förmåga, säger Ingrid Josefsson.