Efter en våg av rån mot flera butiker arrangerade handeln i Värnamo på torsdagsförmiddagen en säkerhetsutbildning för de anställda. Utbildningen hölls på Hotell Scandic där polisen inledningsvis informerade om hur man lämpligast ska agera vid ett hot eller ett regelrätt rånförsök.

Bo Privén som kommer ifrån säkerhetsföretaget Defendo security och som varit med om att utbilda mer än 2 000 butiksanställda höll i förmiddagens utbildning.

Han menar att våld och hot har blivit allt vanligare mot butiksanställda.

Blir man hotad med exempelvis ett vapen, är det bästa att lugnt ta ett steg tillbaka och göra som rånaren säger. Ett liv kan man ju aldrig ersätta, säger han.

Ett 35 tal personer från olika butiker deltog i utbildningen, där man bland annat fick lära sig en del enkla självförsvarsknep, samt hur man ska agera vid ett eventuellt hot.

Riktigt bra utbildning, man får ju framförallt lära sig om hur man ska bete sig om något allvarligt skulle hända, menar René L Allemand som jobbar på Jehréns färg i Värnamo.

Alma Petersson på Eyeclinic säger att hon inte är direkt orolig i vardagen:

Men skulle något hända är ju våldet ofta grövre idag, menar hon.

Therese Axelsson och Linda Palm jobbar på Gasslanders ur och guld.

Det är ju svårt att veta hur man skulle bete sig i verkligheten om en hotfull situation skulle uppstå, lyckligtvis har vi inte varit med om något sådant, berättar de.

På frågan om vad man kan göra åt det ökade våldet, svarar Bo Privén:

Man måste börja tidigt i skolan och prata med barnen och ungdomarna, de äldre busarna får man låsa in helt enkelt.