Felix Rosenqvist fortsätter att göra bra resultat under sin debutsäsong i den amerikanska racingserien. Medan flera av toppförarna på grund av dåliga kvaltider hamnade långt ner i fältet avancerade svensken från sin startposition som femma och gick i mål som tvåa, bakom segraren Will Power.

"Jag tycker att vi gjorde ett riktigt bra lopp idag. Det räckte nästan till seger, men en andraplats är ett starkt resultat. Jag är nöjd. Teamet gjorde ett kanonjobb och bilen var snabb hela helgen", säger han i ett pressmeddelande.

Rosenqvist låg på en säker andraplats när en krasch med åtta varv kvar att köra gjorde att fältet trycktes ihop medan banan städades. Det gav honom en chans att utmana Power om segern, men när förarna släpptes iväg igen lyckades australiern hålla undan över mållinjen.

– Det var ett ganska tufft lopp. Jag var konstant pressad av Rosenqvist mot slutet, säger Power till Racer.

Andra andraplatsen

Segermarginalen blev 2,7 sekunder.

Det är andra gången Felix Rosenqvist kommer på prispallen i Indycar. Tidigare i somras blev han tvåa i loppet i Lexington, Ohio.

"Vi har fortfarande en chans kvar att ta en seger i år och det är det jag kommer att fokusera på under de kommande veckorna inför finalen", säger Rosenqvist i pressmeddelandet.

Framgången i Portland kommer bara två veckor efter att Rosenqvist var inblandad i en otäck krasch i hög hastighet i Indycarloppet på ovalbanan Pocono i Pennsylvania. Rosenqvist fördes till sjukhus, men klarade sig utan några större fysiska men.

Årets nykomling

Nu närmar sig Rosenqvist den åtråvärda titeln årets nykomling. Främste rivalen Santino Ferrucci fick bryta med sju varv kvar och nu leder svensken den tabellen med ett lopp kvar att köra. I den totala tabellen avancerar Rosenqvist till en åttondeplats.

Den andre Indycarsvensken Marcus Ericsson missade helgens lopp, sedan han kallats tillbaka av sitt gamla formel 1-stall Alfa Romeo som reserv för Kimi Räikkönen.

Men finländaren körde till slut loppet på Spabanan i Belgien och Ericssons resa till Europa blev därmed ett onödigt irritationsmoment för svensken som jagar kontrakt med något Indycarstall för nästa säsong efter ett mindre lyckat debutår i USA.

Ericssons Indycarvikarie, Conor Daly, fick en tråkig dag på jobbet. Han var inblandad i en krasch redan på det första varvet och fick bryta.

Sista loppet i årets Indycarsäsong körs på Laguna Seca-banan i Kalifornien den 22 september.

Mikael Forsell/TT

Gustav Sjöholm/TT