Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nya riktlinjerna: Detta gäller vid besök på äldreboende

I förra veckan kom Socialstyrelsen med nya riktlinjer för besök på äldreboenden. Men istället för att bringa tydlighet har många frågor väckts.
– Det blir lite förvirrat från myndigheternas sida, säger Gilda Johansson tf omsorgschef på Värnamo kommun.

Det generella besöksförbudet på äldreboenden gäller fortfarande. När socialstyrelsen i förra veckan presenterade uppdaterade riktlinjer förklarade myndigheten att undantag från besöksförbudet kan göras – i vissa fall.

En förutsättning för ett besök, inomhus, på ett äldreboende är att personen som besöker har gjort ett antikroppstest via en vårdcentral i Region Jönköpings län. Men dessa tester erbjuds än så länge bara till vårdpersonal och regionens förhoppning är att kunna erbjuda en allmän testning först senare i höst.

Detta gör att de nya riktlinjerna från Socialstyrelsen inte innebär någon förändring i nuläget.

– Inget är egentligen förändrat, det blir lite förvirrat från myndigheternas sida och vi har fått en hel del frågor om det här, säger Gilda Johansson, tillförordnad omsorgschef i Värnamo.

Hon förklarar att besök fortfarande kan genomföras utomhus där man i skydd av plexiglas kan träffa anhöriga, och hon tillägger:

– Man kan besöka patienter som får palliativ vård, i livets slutskede, detta görs med skyddskläder och är något som har genomförts tidigare.