Rött ljus och elektronisk musik som strömmar ut ur högtalarna, gamingdatorer med konkava skärmar och sköna stolar att ta plats i framför datorerna. I Torghuset i Smålandsstenar startade sportlovet med en tv-spelsturnering, som sedan vandrade vidare till Anderstorp och Gislaved. Det var Kulturplatån i Gislaveds kommun som gav sportlovslediga barn chansen att uppleva spelkulturen med dataspel och x-box.

"Har varit ättelyckat"

– Det har varit jättelyckat. Redan när vi kom för att öppna var det flera som hängde på låset. Roligt att det kom så många, säger Luis Gonzalez som är kultursamordnare på Kulturplatån i Gislaveds kommun.

Tanken med arrangemanget är att alla sportlovslediga barn skulle få möjligheten att testa datorspel på riktiga gamingdatorer.

– Det är en så stor del av barnens fritid och många spelar. Men vi vill att även de som kanske inte har råd med datorer ska kunna få chansen att göra detta under sportlovet. Vi vill att alla ska känna sig inkluderade och kunna hänga med i snacket på rasterna i skolan sedan när de är tillbaka efter lovet, säger Luis Gonzalez.

En sport som kräver koncentration

Dataspelandet som hobby får ofta kritik för att det leder till stillasittande hos barn och ungdomar och Kulturplatån i Gislaved vill få de som spelar att förstå att det är en sport och att det då ingår att man även behöver röra på sig och ta hand om sig.

För att lyckas med det anlitades Anders Westman som till vardags är e-sportcoach på LBS gymansium i Göteborg och Jönköping. Han vet hur viktigt det är att som tv-spelstävlande se till att hålla sig i form, äta bra och röra på sig, för att koncentrationsförmågan ska vara på topp när man väl ska tävla.

– E-sporten lockar många och man kan bland annat se att ungdomar som till exempel har varit jätteduktiga talanger inom en idrott men sedan har skadat sig och inte kan utöva det längre kan bli duktiga på e-sport istället och nå långt, säger Anders Westman.

Han fanns på plats under tv-spelsturneringen för att få barnen att förstå att en del av e-sportandet också handlar om att leva så att man får bra koncentrationsförmåga.

Förutom dataspel kunde man lära sig att vara dj. Något som Nelly Batias och Emma Nilsson testade.

– Det är jättekul. Man får trycka här och göra musik som alla kan höra, sade de och valde att spela Zara Larssons Ain't my fault för alla i lokalen innan tv-spelsturneringen startade.