På lördag utlovas ett drag utan dess like i Pingstkyrkan Arken. Då ger nämligen Värnamo Storband en unik konsert tillsammans med Grammisvinnaren och dragspelsvirtuosen Bengan Janson från Leksand.

Ständigt på turné

Tillsammans med Kalle Moraeus bildar Janson duon Kalle & Bengan, tidigare var han även medlem i gruppen Östen med Resten. 1995 utsågs han till Årets dragspelare i Sverige och är väl i princip ständigt på turné då han bränner av cirka 4 000 mil med sin husbil varje år.

Dragspel och storband

– Det ska verkligen bli roligt att göra den här konserten tillsammans med en sådan mästare på dragspel som just Bengan, säger Per Lundmark som var med och drog igång Värnamo Storband i dess nuvarande konstellation för cirka 15 år sedan.

Han fortsätter:

– Det är ju inte särskilt vanligt att man kombinerar dragspel och storband på det här viset, men jag lovar att den som kommer och lyssnar blir inte besviken. Dessutom medverkar även vår otroligt duktiga "hussångerska" Jenny Andersson.

Men är det så populärt med dragspelsmusik egentligen?

– Jag vill nog påstå att dragspel är på uppgång. Faktum är att det används i många olika musikgenrer, som exempelvis country, blues, dansmusik, men framförallt inom folkmusiken, konstaterar Per Lundmark.