Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digital första maj – så gick det

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Röda fanor under Facebooks ljusblå logga. Första maj 2020 såg annorlunda ut jämfört med tidigare år – men lockade ändå både tittare och talare. – Under de senaste månaderna har vi visat att socialdemokratins tid var inte då, utan den är precis just nu, sa Edvina Palmcrantz, SSU, i sitt anförande.

Mot en bakgrund av fem röda flaggor bjöd Socialdemokraterna i Jönköpings län in till ett något annorlunda första maj-firande i år. På flera sätt påminde visserligen firandet om tidigare år och former – arbetarklasskampsången Internationalen spelades, man hade livemusik och flera talare. Men i år valde Socialdemokraterna i länet att ställa in de klassiska tågen och torgsammankomsterna, och sände istället firandet under en timme på sin Facebooksida.

– I dessa coronatider har vi valt att sända på det här sättet istället, så att vi kan fortsätta fira första maj tillsammans, även om vi håller social distans, sa Magnus G Rönnberg, som var sändningens konferencier.

Pandemins begränsningar och påverkan var också en röd tråd i de tal som framfördes under dagen. Men Edvina Palmcrantz, distriktsordförande för SSU i Jönköpings län, inledde talarordningen med att också lyfta vad som kommer efter att krisen är över.

– Det är tydligt att Socialdemokraterna kommer att bära ett extra tungt ansvar. Ett ansvar mot mig och min generation. [...] När coronakrisen har dragit sig tillbaka måste vi som socialdemokrater stå redo att ta oss an nästa kris – jämlikhetskrisen, sa Edvina Palmcrantz bland annat i sitt tal.

”De står i frontlinjen i kampen mot viruset”

Thomas Ohlsson, LO, tog även han upp hur coronakrisen påverkat svensk arbetsmarknad, framförallt LO:s medlemmar och de yrkeskategorier som LO representerar.

– Det är till dem Sverige ställer sitt hopp. Utan dem skulle Sverige stanna helt och hållet. Det är väldigt tydligt i den kris vi nu befinner oss i. Dessa arbetare står i frontlinjen i kampen mot viruset, sa Thomas Ohlsson.

Carina Ödebrink, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Jönköpings län, tog vid efter Thomas Ohlsson, och valde även hon att lyfta fram de arbetare som jobbar under krisen.

– När den här krisen är över ska vi komma ihåg att det var vårdpersonalen, lokalvårdare, butikspersonal, busschaufförerna och andra helt vanliga knegare som räddade oss, sa Carina Ödebrink.

På videolänk deltog Peter Hultqvist, försvarsminister, i firandet – även han mot en röd bakgrund.

– Nu hänger frågan i luften: Bidrog nyliberalism och privatiseringar till att skapa en mer hållbar och robust samhällelig styrka som kan användas i krissituationer, sa Peter Hultqvist, och menade i sin kritik att andra partier och privatiserade aktörer inte klarar av de krav på säkerhet och vård som uppstått i coronakrisen.

– Människovärdet är viktigare än marknadsvärdet, fortsatte Peter Hultqvist, och citerade även ett tal av Olof Palme från 1985:

”Jag känner en väldig tveksamhet inför alla de nyliberala slagorden om att man ska satsa på sig själv. Hävda sin styrka utan att bry sig om andra. Det är att predika egoism. Det blir ett kallt och ensamt samhälle. Istället ska vi påminna oss om att vi behöver varandra”.

Under sändningen snittade tittarsiffrorna på runt 250 personer, och två timmar efter att sändningen slutade hade sändningen redan fått över tvåtusen visningar. Livebandet Alec och Maja framförde bland annat Björn Afzelius "Du är det finaste jag vet"

Kommunisterna: ”Vilket samhälle vill vi ha?”

Flera kommunpartier i länet valde att också ändra första maj-aktiviteterna för att anpassa sig efter restriktioner, bland annat bjöd Socialdemokraterna i Värnamo in till en gemensam digital visning utomhus, tipspromenad, ballongutdelning och fika. I Gislaved hade Kommunistiska Partiet en egen livesändning på Facebook, där Gislavedsbördige Jan-Åke Karlsson var huvudtalare.

– När krisen är över måste vi prata om vilket samhälle vi vill ha. Vi kan inte ha en tillvaro där kapitalismens återkommande kriser innebär att arbetarklassen alltid betalar det högsta priset, sa Jan-Åke Karlsson bland annat i sitt tal, och pratade även om att han vill höja lönerna för vårdanställda.