Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det har märkts att det är ett stort sug efter att få tävla”

Svenska Ridsportsförbundet tog nyligen ett nytt beslut. Från den 1 juni får tävlingar arrangeras för ungdomar upp till 18 år om arrangören följer vissa givna riktlinjer. Värnamobygdens Ryttarförening ansökte då om tillstånd att få vara arrangör. Och nu är allt klart för tävling. Den 12–13 juni blir det en tvådagars tävling för ponny och storhäst på utebanan.

Anmälan släpptes för cirka två veckor sedan och flera klasser blev fullbokade redan samma dag och många har redan nu anmält sig på reservplats. Närmare 300 starter är hittills anmälda. För ponny blir det ända upp till den allra svåraste klassen som en ponny får tävla på, nämligen Nationell Medelsvår A som innebär 1.30 meter för en D-ponny. För storhäst så är den högsta klassen 1.25 meter.

– Det har märkts att det är ett stort sug efter att få tävla och vi är den enda föreningen i Småland som ordnar tävlingar på denna höga nivån, berättar Carina Manestam som är tävlingsledare för tävlingen.

Men arrangörerna har stora krav på sig nu under den pågående pandemin så det är utmanande att anordna tävlingar i dessa tider. Bland annat så är det bara ekipage i Småland som får anmäla sig och arrangören måste se till att alla ekipage lämnar anläggningen när klassen är slut för att inte riskera att det befinner sig fler personer än tillåtet på tävlingsplatsen. De tävlande får inte heller ha med sig mer än en anhörig som är med och hjälper till. Dessutom får det inte vara någon publik på tävlingen.

– Även om det är utmanande att arrangera tävlingen så känns det riktigt roligt att äntligen få arrangera tävlingar för ryttarna! Vi har ju dessvärre fått ställa in alla tävlingarna som skulle ha arrangerats i vår så att vi får arrangera denna nu känns toppen, fortsätter Carina Manestam.