Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här är #kandulova: Så gör du

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Nu lanseras Hall Medias valsatsning #kandulova. Tjänsten ger dig som ska rösta en möjlighet att ställa vilka frågor du vill till politikerna i just din kommun eller region.

Ställ din fråga och se alla svar i #kandulova här!

#Kandulova lanserades inför valet 2014 av mediehuset Mittmedia, som driver nyhetsredaktioner i till största delen de norra delarna av Sverige. I syfte att ge väljarna möjlighet att få raka svar av sina politiker skapades frågetjänsten utifrån prefixet #kandulova - vilket innebär att politikerna måste svara antingen ja eller nej.

Mittmedias tidningar fick in över 2 000 frågor och 13 000 svar via #kandulova under valrörelsen 2014 - och idén nominerades till Stora Journalistpriset, "för att de gav läsare i 52 kommuner ett enkelt verktyg att sätta dagordningen för den lokala journalistiken och ställa politikerna mot väggen."

2018 erbjuder även Hall Medias tidningar tjänsten - som är kostnadsfri för både väljare och politiker.

På undersidan #kandulova har du möjlighet att vända dig direkt till politikerna med just din fråga. Tjänsten finns tillgänglig på nyhetssajterna ända fram till valet den 9 september och du kan ställa frågor om både kommun- och regionpolitik.

Så här gör du för att ställa en fråga:

1. Gå in på vn.se/kandulova

2. Klicka på knappen "Ställ din fråga här" och fyll i fälten. Du får bland annat välja vilken tidning du läser och vilken kommun eller region din fråga gäller.

3. Efter moderering publiceras din fråga på vn.se/kandulova - och alla politiker som är registrerade att svara får då ett meddelande per mejl om att de har en fråga att besvara.

4. Svaren från politikerna publiceras i takt med att de svarar på vn.se/kandulova - och både du som frågeställare och andra kan läsa vilka besked politikerna ger.

Redaktionen följer alla frågor och svar i #kandulova och kommer att göra journalistik utifrån dem. #kandulova är aktiv ända fram till valet.

Hall Media har bjudit in alla etablerade partier samt nysatsande politiker i totalt 24 kommuner och tre regioner att delta i satsningen. Partierna fick inbjudan i början av sommaren och i dagsläget är omkring 200 politiker registrerade att svara på väljarnas frågor. I enstaka områden har partierna avstått från deltagande då de inte ställer upp i årets val - i andra fall har partierna ännu inte återkommit med besked, varför vissa partier saknar representanter.

– Det har tyvärr varit ganska svårt att få kontakt med politikerna i ganska många områden och vi saknar fortfarande svarande på vissa platser. Någonstans visar det att en tjänst som #kandulova verkligen behövs - om inte väljarna kan nå sina politiker med relevanta frågor blir det sannolikt svårare att fatta sitt beslut inför valet, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hall Media.

– Alla partier som kandiderar är dock fortfarande välkomna att registrera sig så jag hoppas att vi får full uppslutning inom kort.

Ställ din fråga och se alla svar i #kandulova här!