I en motion föreslår tre socialdemokratiska fullmäktigeledamöter – Camilla Karlsson, Markus Kauppinen och Annie Fredriksen – att den kommunala musikskolan i Gnosjö kommun ska utvecklas till en kulturskola, med exempelvis teater, konst och fotografering.

– Alla är ju inte musikaliska eller känner för att engagera sig i instrument. Det finns de som vill dansa, till exempel, och de som vill sjunga. Men nu kan de inte verka tillsammans, säger Markus Kauppinen (S), och tillägger:

– Vi menar ju inte att musikskolan ska dra ner på verksamhet.

Nu vill de alltså att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda förutsättningarna att utveckla musikskolan till en kulturskola:

– Vi vill att man ska utreda möjligheterna och vad som krävs för att vi skulle kunna erbjuda mer. Sedan vad det kostar här och nu är svårt att bedöma. Och vad det sedan ger tillbaka är jättesvårt att säga. Vi är ju en av få kommuner i Sverige som inte har kulturskola.

Det finns ju kultur inom föreningslivet, som Gnosjö Scenkonst. Räcker inte det?

– Om man ska resonera på det viset behöver vi inte en musikskola heller, för det finns ju kyrkor och annat. Vi vill att vi, tillsammans med föreningslivet, kunna bredda utbudet och att unga kunna få möjlighet att utvecklas. Detta är också ett led i att bli en attraktiv kommun för barnfamiljer och andra, säger Markus Kauppinen och fortsätter:

– Vi tycker att det är dags. Det är verkligen hög tid nu. Vi ser ju många positiva satsningar och det gäller att vi fyller på med nya förmågor.