Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är människor vi talar om

Jag läste i Arbetarbladet att beslutet om gruppboendet Posten i Sand­viken har skjutits upp.

Det står att de inte kände sig mogna för att fatta ett beslut. De vill ha en bättre dialog mellan förvaltningen och de anhöriga. Och att det är lätt att det blir en chock och starka känslor direkt när det läggs fram ett sånt här förslag. Därför kan det vara bra att prata vidare när det lugnat ner sig lite.

Tror nämnden att de anhöriga ska ändra sin ståndpunkt bara för att de har gått ett tag? Är det inte de anhöriga man ska lyssna på?

Kvarstår inte faktum att deras barn, syskon, släktingar etcetera som bor där inte platsar så bra någon annanstans och att de har etablerat sig som en familj efter att vissa bott så länge som 22 år tillsammans?

Anser nämnden att de hade fel för cirka fyra år sedan när de ansåg att det fanns ett behov av olika profileringar och att detta boende behövdes som en del i profileringen? Borde inte behovet vara detsamma nu som då? Det är ju samma människor som bor där nu som då.

Borde man inte ha vetat hur det såg ut med lokalerna i denna fastighet när det byggdes nya gruppbostäder? Och varför har man då inte satsat på att se till så att detta boende har fått flytta till ett gemensamt boende tillsammans som följer deras riktlinjer?

För i ärlighetens namn så är det väl inte så att de tomma platserna beror på att tio brukare har gått bort? Mig veterligen så har jag inte hört att det är så många. Jag vet inte men det känns inte som att det ligger någon sanning i detta. Jag skulle mera tro på det om nämnden hade sagt att den inte har haft rätt i planeringen när det gäller de tomma platserna och attb brukarna får tyvärr sitta emellan.

Jag läste även att Trebeko ska sälja av sina fastigheter. Dit hörde affärsverksamheten Galaxen där daglig verksamhet ligger. Ett av argumenten att lägga ner Posten var ju att det inte är kommunen själv som äger fastigheten. Komunen äger inte helle Galaxenhuset om jag har förstått det rätt.

Då är det ju som de själva uttrycker det ”inte förenligt med kommunens riktlinjer för lokaler” där heller då? Blir Galaxen nästa att lägga ner då eftersom att de inte heller håller måttet för deras egna riktlinjer?

Hur blir det med personalen som arbetar på Posten? Har de sina tjänster kvar om det blir nerläggning? Om de har det, vart ska de ta vägen? Kommer de att placeras ut i andra grupper så att anställda med färre år får gå hem? I så fall skulle hela verksamheten drabbas av nerläggningen.

Är det någon som har frågat dem som bor där vad de själva vill, eller blir de bara överkörda bara för att de är födda med ett handikapp?

Jag brukar prata med dem ibland eftersom att de alltid är så glada och hejar så stort. Jag frågade hur det var med dem och den ena av de sa direkt:

”Inget bra. Vi ska flytta säger de som bestämmer. Men de kanske ändrar sig för vi vill inte flytta. De fattar inte vad de gör. Men jag tror de ändrar sig.” Och så blev han tårögd. Den andre sa: ”Jag tänker inte flytta, jag tänker stanna kvar jag. Annars flyttar jag till Järbo.”

Det är tydligt att ingen av de här två vill flytta i alla fall. Är det någon som tar hänsyn till det? Det är ju människor vi pratar om, inte inredning.

Vid nästa val så kommer jag inte att rösta som jag gjort tidigare. Jag vill ha ordning och reda. Jag vill se att de beslut som nämnden fattar håller i längden och inte i bara några år framöver. I längden så kostar ju det här med flytt hit och dit bara mera. Både vad gäller pengar och människor.

Finns det någon som kan

svara på mina funderingar?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel