Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den skadliga tallstekeln angriper skogen i länet

Den heta försommaren gynnar många insekter. Skogsstyrelsen har fått in många rapporter om större angrepp av skadedjuret tallstekeln på tallskog. I länet har insekten rapporterats i Eksjö, Jönköping och Värnamo.

– Att rapporterna kommer så tätt nu och från så många olika områden tyder på att det är ett större angrepp i södra Sverige. Jag är inte förvånad eftersom det varma vädret är idealiskt för röda tallstekeln, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert vid Skogsstyrelsen.

Tallstekelns larver äter upp tallarnas barr och minskar tillväxten i skogen.

Skogsstyrelsens skadesamordnare i Jönköpings län, Robin Jacobsson, har fått in flera rapporter om förekomst av tallstekeln:

– Den har rapporterats i Eksjö, Jönköping och Värnamo. Däremot har jag ännu inte hört något från Vetlanda där det finns stora tallområden, säger han.

Angreppet kan se dramatiskt ut eftersom de äldre barren blir bruna. Träden överlever om inte andra skadedjur angriper den. Däremot minskar tillväxten och det finns också en risk för att tallarna blir angripna av den skadliga märgborren. Angriper märgborren riskerar träden att bli väldigt tomma på barr.

– Bästa skyddsåtgärden är att ta hand om vinterns färska vindfällen och snöbrott av tall och transportera virket till industrin så fort som möjligt, allra senast 1 juli. Är det små mängder går det att fräsa av skorpbarken så snart som möjligt, då hackas märgborrarna sönder, säger Gunnar Isacsson.