Annons
Vidare till vn.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den nya världen kommer till konserthuset

Vackert och dramatiskt. Så beskrivs säsongsstarten på Gislaveds symfoniorkesters konsertprogram. Senare i höst blir det pop och rock när Janne Schaffer gästar Gislaved.

– Det är unikt att en så liten stad som Gislaved har en egen symfoniorkester och ett eget konserthus.

Det säger Joachim Gustafsson, frilansande dirigent som kommer tillbaka till Gislaved inför säsongens öppningskonsert Från nya världen.

Det är Gislaveds symfoniorkesters konsertprogram som alltså startar med en konsert med bland annat symfoni av melodiernas mästare Antonin Dvorak den 28 september. Solist under konserten är den svenska internationella sopranen Ann-Christine Larsson.

– Det blir vacker, dramatisk och tilltalande musik. Allt ingår i Antonin Dvoraks symfoni, säger Joachim Gustafsson som tidigare varit konsertmästare på Göteborgsoperan.

– Det är en oerhörd tillgång för oss som orkester att ha en dirigent som kommer från orkestervärlden, konstaterar Jane Petersson från Gislaveds symfoniorkester.

Och glädjen över att samarbeta verkar vara delad med dirigenten.

– Det är fantastiskt att komma till Gislaved och jobba med en så entusiastisk orkester. Här finns publiken också, säger Joachim Gustafsson.

Under säsongen väntar flera stora konserter och i november står musikikonen Janne Schaffer på scen under årets pop- och rockkonsert.

– Han är välkänd och det är många som tycker om honom, förklarar Bertil Brodén från Gislaveds symfoniorkester valet.

– Vi har ett brett program med allt ifrån pop- och rock till symfoni och det måste vi ha eftersom vi har en så bred publik.

Lite längre fram är det dags för den traditionella Musik i julbrådskan som brukar dra fulla hus varje år. Det gör också Nyårskonserten som liksom tidigare år ges i början av januari.

Längre fram på vårkanten är det dags för Gislaveds symfoniorkester att möta hemvändare när Viktor Norliden på cello och Borbala Brezovsky på violin kommer tillbaka hem till Gislaved för att spela med orkestern.

Gislaveds symfoniorkester ser fram emot säsongsstarten.

– Det är spännande och roligt, precis som alltid inför att säsongen ska starta, säger Jane Petersson.