– Det är genvägskommunikation. Man har tagit avstånd från alla försök till diskussion och vill inte ens lyssna på oss. Vi gör det här för att vi tycker om att hjälpa till, det handlar inte om pengar. Men det blir fel när man vänder det emot oss, säger en deltidsbrandman på räddningstjänsten i Hillerstorp.

En kollega på samma station säger att man undrar på vilka grunder Räddningsnämnden fattar sina beslut, eftersom de aldrig kommer dit och pratar med dem.

– Om de hade gjort det så hade de kanske haft en annan bild av verkligheten, säger han.

Den allmänna uppfattningen på sex av sju stationer i Gislaved-Gnosjö är att sparkraven har varit större än löneökningarna de senaste åren och efter det frågar sig många deltidsbrandmän om arbetsgivaren värdesätter deras arbete.

– Det är inte hur mycket pengar vi får i fickan som är det stora problemet, utan att vi ställer upp så mycket som vi gör utan att få någon uppskattning för det, säger Daniel Damgaard på räddningstjänsten i Reftele.

Tre deltidsbrandmän har redan sagt upp sig och nu växer oron för att fler kan välja att gå samma väg.

– Vi har skickat in en uppsägning nu i veckan. Vi har räknat på det och för 45 procent av våra killar är det här ett sämre avtal, säger Mikael Josefsson på räddningstjänsten i Hestra.

– Har man familj så betyder det här jobbet att man måste ha en extra bil och har man barn så kan man inte ha bilen hela veckan när man har jouren. Många har inte så nära till jobbet att de kan ta cykeln. Jag tror att fler kommer att fundera en gång extra innan de söker sig hit, fortsätter han.

– Det nya avtalet gör det ännu svårare att rekrytera. Vi har haft ont om folk länge och några har haft 10 till 20 vaktdygn i månaden istället för 7 som är meningen. I Lilla Edet har man tecknat ett lokalt avtal. Det vill vi också göra, säger Lars Karlsson på räddningstjänsten i Smålandsstenar.